SC RAJA SA a implementat sistemul SCADA la Cobadin

SCADA Cobadin constă în automatizarea integrală a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare din zona de centru a judeţului Constanţa. Cele 25 de localităţi care au intrat în program sunt complet automatizate, monitorizarea reţelei de apă fiind asigurată în centrul de la Cobadin.

Practic, vom putea ţine sub control toţi parametri tehnici de alimentare cu apă şi se va putea interveni imediat acolo unde apar probleme. Calitatea apei va fi, de asemenea, controlată permanent şi vom şti ce parametri se modifică în orice moment. Proiectul a costat 2 milioane de euro, din care compania Motorola a contribuit cu un grant în valoare de 600.000 de euro, iar Guvernul Statelor Unite ale Americii cu o finanţare nerambursabilă de 1,2 milioane de euro. Restul, 200.000 de euro, este contribuţia RAJA”, a declarat Aurel Presură, director tehnic în cadrul companiei de apă.

Scada este un program pilot iar RAJA a dezvoltat acest sistem de automatizare într-o regiune exclusiv rurală deoarece preţul de cost al unui metru cub de apă este mult mai mare decât în zonele urbane, ca urmare a reţelelor foarte întinse, a pierderilor şi a extragerii apei de la mare adâncime.

Sitemul a dus deja la diminuarea costurilor cu energia electrică, cu aproximativ 25-30%, prin optimizarea pompării apei în funcţie de consum.

După Cobadin, sistemul SCADA va fi implementat şi în zona Băneasa, zonă care va cuprinde unsprezece localităţi, iar pe viitor se doreşte extinderea lui la nivelul tuturor celor 145 de localităţi deservite de RAJA.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult