AcasăSpecialRubedeniile puşcăriabile ale primarului Ion Ovidiu Brăiloiu

Rubedeniile puşcăriabile ale primarului Ion Ovidiu Brăiloiu

În ciuda înfăţişării sale aparent bonome, primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, este o persoana căreia îi place să trăiască periculos. Astfel nu s-ar explica motivul pentru care în timp ce oamenii stau cu orele pe holurile primăriei pentru o audienţă, indivizi cu feţele obosite de anii grei petrecuţi prin puşcării şi cu porecle dubioase îşi fac veacul, relaxaţi, în biroul său. În momentele festive din viaţa sa, casa primarului arată ca şi cum s-ar filma o scenă din filmul “Naşul”, cu el în rol de “Don Corleone”. Dar să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cam care ar fi rudele care, într-un astfel de moment, i-ar trece pragul pentru a-i pupa mâinile şi a-i omagia modul cinstit prin care a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din Constanţa.

Prima ar fi Irina Jianu, naşa sa de cununie, actualmente condamnată la 6 ani de închisoare. Aceasta este acuzată că i-ar fi oferit fostului prim-ministru Adrian Năstase peste 100.000 USD, reprezentând contravaloarea unor bunuri importate din China şi 1.200.000 RON, contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan executată la imobilele acestuia din Bucureşti şi comuna Cornu, judeţul Prahova, pentru a fi numită şi menţinută în funcţiile de inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Mai mult în cursul anului 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea aceleiaşi Irina Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii”. Taxele de participare la simpozion, aproximativ 125 de euro pentru persoanele fizice, şi aproape 400 de euro pentru cele juridice – peste 1,6 milioane de euro în total- au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, soţii Mariana şi Bogdan Popovici. De aici, banii au ajuns la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.

La scurt timp apare şi naşul fetei cele mici, distinsul domn Eugen Bogatu. Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a fost arestat în mai multe rânduri pentru infracţiuni care plecau de la iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, şi ajungeau până la cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, instigare la infracţiuni de dare de mită sau complicitate la dare şi la luare de mită. Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul unor diverşi comisionari vamali dar şi că a intervenit ” la şeful Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfuri subevaluate. Bogatu mai este învinuit că, în 22 octombrie 2010, a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu, acţionar la SC Fotbal Club Progresul Bucureşti SA, şi Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite «taxele» către membrii grupului infracţional. Naşul Bogatu este acuzat şi de tentativă de evaziune fiscală în valoare de 60 de milioane de euro în celebrul dosar “Uzina de motoare Reşiţa” când şi-ar fi folosit influenţa pentru a scoate cât mai repede din ţară patru motoare cumpărate de evazionistul libanez Said Baaklini la un preţ supraevaluat.

În spatele fostului director se află un fin de-al primarului, Cristian Creţu, acuzat de tâlhărie, şi a cărui soţie se ocupă cu absorţia de fonduri europene în primăria Eforie. Creţu a fost trimis în judecată pentru că l-ar fi atacat pe un anume Claudiu Marian Condurat în faţa blocului acestuia de pe strada I.C.Brătianu şi l-a deposedat prin violenţă de un telefon mobil şi suma de 300 euro. De fapt a fost o reglare de conturi în stil mafiot, cei doi implicaţi în conflict, împreună cu alţi trei indivizi, printre care şi un consilier local din Tuzla, ocupându-se în realitate cu escrocherii imobiliare.

Următorul la pupat mâna lui Don Corleone de Eforie este cumătrul Cornel Vaşadi, al cărui fiu a fost naşit de Brăiloiu în toamna lui 2011. Cornel Vaşadi, a devenit erou local la începutul lunii iulie a acestui an, când a fost prins de ofiţerii DGA în timp ce pretindea şi primea  sume de bani de la diverse persoane care intenţionau să închirieze standuri comerciale în Eforie Nord, pentru a-i împărţi cu şeful Corpului de Control al primăriei, Marius Păvălachi. Vaşadi este acuzat că a  facilitat încheierea ilegală de contracte pentru spaţiile aparţinând domeniului public, primind în schimb sume cuprinse între 1000 – 2000 euro pentru fiecare spaţiu închiriat. În urma unui flagrant, cumătrul Vaşadi a fost reţinut în timp ce primea 2000 de euro, iar Păvălachi în timp ce încasa suma de 18.000 lei.

De abia ce intră Vaşadi, că apare la uşă un alt cumătru, Costin Mogoş, a cărei fetiţă a fost dusă la biserică tot de Ovidiu Brăiloiu. Mogoş a făcut cunoştinţă cu justiţia română în 2004, după ce a fost arestat pentru că a furat bunuri în valoare de 185 de milioane lei de la magazinul la care lucra ca paznic. În numai patru zile, cât a fost singur în incinta societăţii, el a sustras mai multe costume de scafandru, o unitate de sudură, un compresor, un flex şi alte multe obiecte pe care le-a valorificat imediat la ofertă pentru a-şi plăti nişte datorii la cămătari.

Imediat dupa Mogoş, la intrare se înfiinţează fostul consilier local Ion Petre, care deşi e de două ori mai bătrân decât Brăiloiu, e finul acestuia. Petre este suspectat că în noiembrie 2007 şi-ar fi autoincendiat pensiunea din Eforie Sud pentru a încasa asigurarea. Este de precizat că deşi construcţia, din lemn, valora cu greu 40 000 de euro, cu doar două luni înainte de incident, Petre a încheiat pentru ea o poliţă de asigurare cu banca Transilvania în valoare de 500 000 de euro.

Între timp îşi face apariţia şi naşul fetei cele mari, Lucian Bogza, fost jurist la primăria Eforie, acuzat că în anul 2007 ar fi încercat în mod fraudulos să-şi închidă firma, Olio-Nicva SRL, făcându-se că uită să plătească impozitele datorate statului român.

Şi ca tabloul să fie complet, adunarea este încheiată de viitorul fin al primarului, Sorin Munteanu, la rându-i funcţionar al primăriei. În primăvara lui 2010, Munteanu reuşeşte să lovească o fetiţă pe o trecere de pietoni din Eforie Nord. Dorind să dovedească că e demn să fie cândva un Brăiloiu, acesta fuge în trombă de la locul accidentului, poliţia găsindu-l după câteva ore bine ascuns şi pregătit pentru o viaţă în sălbăticie în stuful din jurul lacului Belona.