RAJA pregăteşte cel mai amplu proiect de infrastructură de apă și canalizare promovat vreodată în România

SC RAJA SA Constanţa a anunţat că urmează să acceseze noi fonduri europene, în valoare totală de 592 de milioane se euro. Compania de apă pregătește în prezent un amplu proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

SC RAJA SA Constanţa a anunţat că urmează să acceseze noi fonduri europene, în valoare totală de 592 de milioane se euro.  

Compania de apă pregătește în prezent un amplu proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Programul are drept scop conformarea la Directivele europene privind calitatea apei destinată consumului uman (98/83/CE) și epurarea apelor uzate orășenești (91/271/EEC).

Totodată, POIM oferă soluții pentru evitarea de către Unitățile Administrativ-Teritoriale, ce fac obiectul investițiilor, a unor penalități, în eventualitatea declanșării procedurii de infringement împotriva României.

Astfel, prioritizarea investițiilor în aria proiectului ține cont de angajamentele asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Proiectul vizează investiții în 85 de localități din aria de operare a companiei.

În judeţul Constanţa se vor investi 502 milioane de euro, cea mai mare parte din bani.

Cu o valoare estimată la 592 milioane Euro, acesta va fi de departe cel mai amplu proiect de infrastructură de apă și canalizare promovat vreodată în România, și unul dintre cele mai mari la nivel european.

Până la această dată au fost realizate studiile de teren necesare, au fost obținute avize și acorduri și a fost elaborat Studiul de fezabilitate. Dezvoltarea aplicației de finanțare se află într-un stadiu avansat, fiind estimată finalizarea acesteia până la sfârșitul anului 2017. Astfel, odată cu punerea la dispoziție de către Unitățile Administrativ-Teritoriale a amplasamentelor necesare investițiilor, se întrunesc condițiile ca acest proiect, de importanță națională și europeană, să poată demara în prima parte a anului 2018. Ne-am propus ca RAJA să devină cel mai important operator de apă din zona de est a Europei şi, cu siguranţă, vom reuşi acest lucru”, a declarat Aurel Presură, director general al SC RAJA SA.

Şi pentru că vorbim despre una din cele mai mari investiţii realizate vreodată la nivelul judeţului nostru, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, şi-a arătat susţinerea pentru RAJA, urmând să acorde tot sprijinul, dacă va fi necesar.

RAJA demarează, astăzi, unul dintre cele mai ample şi îndrăzneţe proiecte promovate vreodată în ţara noastră şi unul dintre cele mai mari la nivel european. Prin acest proiect, de aproximativ 592 milioane euro, va fi modernizată toată infrastructura judeţului Constanţa. Astfel, patrimoniul judeţului, din punct de vedere al reţelelor de alimentare cu apă, creşte şi se modernizează. Ma bucur că avem în RAJA un partener strategic şi împreună vom dezvolta sistemul de apă şi canalizare în tot judeţul Constanţa, astfel încât în cel mai scurt timp să nu mai existe nici o localitate neracordată la reţea. Felicit conducerea RAJA SA pentru proiectele pe care le-a implementat cu succes.”, a spus Marius Horia Ţuţuianu.

Totodată, Ţuţuianu a făcut un apel către toţi primarii din judeţ, pe care îi roagă să colaboreze cu compania de apă şi să acorde tot suportul necesar în vederea implementării proiectelor, pentru că aceste investiţii vizează, în primul rând, sănătatea cetăţenilor.

Reamintim că în perioada 1998 – 2016, SC RAJA SA a reușit să implementeze 4 mari proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare totală de aproximativ 400 milioane euro.

Până acum, compania constănţeană de apă a atras nu mai puţin de 1 miliard de euro din fonduri europene.

Iată ce investiţii urmează să se facă:

687 km rețele de apă

  • 267 km conducte de aducțiune
  • 420 km rețea de distribuție
  • 44 surse de apă
  • 48 stații de tratare a apei
  • 43 rezervoare
  • 46 stații de pompare apă potabilă

576 km rețele de canalizare

  • 444 km rețele de canalizare
  • 132 km conducte de refulare
  • 138 stații de pompare

6 stații de epurare

1 stație de valorificare a nămolului

Sistemul Regional Constanţa

Sistemele de alimentare cu apă ale localităților Albești, Pecineaga, Dulcești, Biruința, Eforie Sud, Tuzla, Costinești, Topraisar, 23 August, Moșneni, Mangalia și stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Saturn, localitățile: Limanu, Vârtop, 2 Mai, Vama Veche, Arsa sunt dezvoltate în jurul următoarelor surse de apa brută: Albești, Vârtop, Pecineaga, Dulcești și Biruința.

Dezvoltarea urbană din ultimii ani, în această zonă, a dus la creșterea semnificativă a necesarului de apă și astfel a apărut necesitatea găsirii unei soluții alternative pentru alimentarea cu apă potabilă a zonei de sud a litoralului, soluție denumită Sistemul Regional Constanța. Practic, acest proiect ambițios presupune reabilitarea și extinderea sistemului interconectat de alimentare cu apă potabilă Litoral.

Astfel, se propune realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă având ca sursă principală de apă sursa Medgidia, completată cu un aport de debit din sistemul de alimentare Constanța. Debitul provenit din sistemul de alimentare Constanța este dat de efectul de reducere a pierderilor de apă din Constanța ca urmare a măsurilor de reabilitare implementate în acest sistem. În urma acestei investiții vom asigura debitele necesare pentru alimentarea cu apă a localităților din sudul județului Constanța. Mai mult, pentru zona vizată se va asigura astfel o dublă alimentare cu apă, consumatorii din sudul județului beneficiind de continuitatea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și în cazul unor avarii la magistralele de apă.

Principalii indicatori tehnici ai investiției propuse sunt:

   – Reabilitare și automatizare foraje existente de adâncime mare – 4 buc

   – Conductă de aducțiune – tronson nou – 97,297 km

   – Conductă de aducțiune – reabilitare tronson existent – 14,603 km

   – Subtraversări canale, cursuri de apă, linii CF, drumuri naționale și județene prin pipe-jacking – 40 buc

   – Subtraversări canale, cursuri de apă, linii CF, drumuri naționale și județene prin foraj orizontal – 7 buc

   – Supratraversări canale – 2 buc.

   – Reabilitare rețele în incinta stațiilor de tratare/ gospodăriilor de apă existente – 0,54 km

   – Stații noi de electro-clorare – 1 buc

   – Reabilitare rezervor– 1 buc

   – Reabilitare stații de clorare existente– 1 buc

   – Reabilitare și echipare stații de pompare existente – 2 buc

   – Echipare stații de pompare existente – 1 buc

   – Stații noi de pompare cu hidrofor– 1 buc

Sistemul Regional Plopeni

Pentru asigurarea cu apă potabilă din surse de mare adâncime, în cadrul POIM s-a prevăzut și inființarea sistemului de alimentare cu apă Plopeni, cu sursa de apă la Plopeni, în lungime de aprox. 35 km. Sistemul va deservi următoarele localități: Plopeni, Movila Verde, Independența, Dumbrăveni, Furnica, Tufani și Fântâna Mare.

Schema generală a sistemului de alimentare cu apă care alimentează cele 7 localități cuprinde extinderi de Gospodării de Apă, stații de tratare noi, rezervoare noi și reabilitate, reabilitări și extinderi de rețele de distribuție, inclusiv aducțiunea care leagă întreg sistemul.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult