AcasăActualitateProgramul România Eficientă continuă cu o investiție de 1,5 milioane euro pentru...

Programul România Eficientă continuă cu o investiție de 1,5 milioane euro pentru extinderea și reabilitarea Grădiniței „Zig-Zag” din Ovidiu

 • Clădirea, veche de circa 70 de ani,va fi renovatăla cerințe nZEB.

 • Proiectul cuprinde lucrări de consolidare și de extindere a clădirii grădiniței.

În data de 24mai 2023 Grădinița „Zig-Zag” din localitatea Ovidiu, județul Constanța, a intrat într-un amplu proces de modernizare prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom, sponsorul oficial. Construită în anii ’50, grădinița va beneficia de lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru a fi adusă la cerințenZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero) și de lucrări de consolidare și de extindere a capacității. Investițiatotală se ridică la circa 1,5 milioane de euro.

În prezent, Grădinița „Zig-Zag” se află într-o stare avansată de uzurăși necesitălucrări de consolidare. După renovare, clădirea va trece din clasa de eficiență energetică E(limita inferioară fiind clasa G) în cea mai înaltă clasă energetică (A). Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon, de circa șase ori. Unitatea școlară va fi dotată cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv panouri fotovoltaice și pompe de căldură. De asemenea, proiectul prevede extindereaclădiriigrădiniței.

ChristinaVerchere, CEO OMV Petrom:Mă bucură să văd că programul România Eficientă devine un model în domeniul eficienței energetice.Demonstrăm astfel că putem reduce consumul de energie și să ameliorăm în același timp confortul termic din clădirile pe care le modernizăm. Contribuim astfel și la educația pentru un consum responsabil al resurselor naturale, pentru că elevii și preșcolarii care învață în noile săli de clasă modernizate devin ambasadori ai schimbării.”

Radu Dudău, PreședinteEPG și coordonator al programului România Eficientă:„După cele două proiecte ample și inovatoare de renovare nZEBrealizate până acum în județul Prahova, ne bucurăm că am deschis un nou șantier, de data aceastaîn județul Constanța.Spre deosebire de investițiile anterioare, la grădinița din Ovidiu vom executa și lucrări de consolidare a clădirii, care este veche de circa 70 de ani, precum și de extindere a acesteia. Va fi din nou un proiect provocator, însă cu atât mai mult vrem să demonstrăm cum, prin tehnologiile actuale, clădirile vechi pot fi transformate în spații moderne și foarte performante energetic. În plus, vom crea condiții mult mai bune de joacă, studiu și odihnă pentru aproximativ 100 de copii preșcolari, ceea ce ne oferă o satisfacție aparte.”

Grădinița „Zig-Zag” se confruntă cu următoarele probleme: deficiențe structurale ale clădirii, lipsa termoizolației, tâmplărie exterioară uzată, sistem de producere a căldurii vechi și ineficient, instalații sanitare de apă și canalizare depășite fizic, lipsa sistemelor de ventilație sau de climatizare, instalație electrică neadaptată nevoilor actuale etc.

Principalele lucrări cuprinse în proiectul de creșterea performanței energetice:

 • Termoizolarea pereților exteriori;

 • Înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic;

 • Termoizolarea pardoselii;

 • Înlocuirea instalației de încălzire cu un sistem de tip hibrid (pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală);

 • Înlocuirea instalației de producere a apei calde menajere;

 • Montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură;

 • Montarea unui sistem de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice;

 • Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul performant, bazat pe LED-uri;

 • Înlocuirea instalației electrice;

 • Înlocuirea tâmplăriei interioare;

 • Finisaje.