Este plină țara, zilele astea, de oameni care candidează pentru a doua, a treia sau a patra oară la o funcție. Unii, mai rari, ce-i drept, candidează deja pentru a șaptea oară pentru o funcție în administrația locală. Dar, cum am zis, sunt rarități. Toți au în comun, însă, faptul că sunt deja în funcție: președinți de consilii județene aflați la al doilea sau al treilea mandat, primari, dintre care unii au fost uitați de alegători de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și tot așa. Candidați care să-și încerce din nou norocul la alegerile de anul acesta după ce au eșuat acum patru sau opt ani găsești mai puțini. Pentru că, în general, partidul pentru care ai pierdut alegerile o dată nu riscă să mai piardă și a doua oară tot pe mâna ta. Mai ales că alegerile sunt din ce în ce mai scumpe.
Preoteasa insistentă
Una dintre excepții trăiește și activează politic în comuna Baia, comună aflată la granița județului Tulcea cu județul Constanța.
Dincolo de faptul că satul reședință de comună este străbătut de drumul European 87, care duce de la Constanța înspre Delta Dunării, Baia mai este cunoscută pentru pâinea care se produce acolo și, spun localnicii, pentru pastrama din zonă, care n-ar avea egal. Nici măcar în Dobrogea.
De ceva vreme, mai există un motiv pentru care un trecător ar putea să oprească pentru câteva minute în Baia, în drumul său spre Deltă sau spre Marea Neagră: să o cunoască pe cea mai insistentă preoteasă din Dobrogea care candidează la aproape orice funcție politică disponibilă. Fără prea mare succes, însă.
Doamna Liliana Marinescu, de profesie economist și, mai nou, consultantă în fonduri europene, candidează pentru a treia oară la primăria Baia, candidează și la Consiliul Local, dar vrea și un loc în Consiliul Județean.
Și nu, nu contrazicem ce am scris ceva mai devreme: partidele nu-i iubesc pe pierzători. Numai că doamna Marinescu a găsit o soluție: pentru a putea candida din nou și din nou: schimbă partidele. Deja se află la al treilea partid politic în ultimii 5 ani, iar bătrânii satului cred că-și amintesc s-o fi prins și prin ceva partid agricol, dar ținerea de minte nu-i ajută să spună și care.
Baia merită mai mult, dar n-o merită pe Liliana
Prima dată, Liliana Marinescu, soția unuia dintre preoții din comună (de aici i se trage și apelativul de preoteasă, nu pentru că ar oficia chiar ea slujbe), a vrut să candideze la primăria comunei Baia în anul 2016. S-a pregătit, a tras sforile corespunzător, s-a asigurat de sprijinul unor notabilități ale partidului, dar a uitat esențialul: să-i convingă și pe oamenii din Baia să candideze în numele lor. NU pe toți, ci măcar pe membrii PSD, partid din care făcea parte la vremea aceea.
Organizația PSD Baia n-a fost de aceeași părere cu doamna preoteasă și și-a dorit un alt candidat la primărie. Pe Mugurel Marșavela, actualul primar. Preoteasa nu a cedat fără luptă. A încercat să-și compromită contracandidatul cu niște înregistrări audio, s-a zbătut, s-a ploconit, a dat din piciorușe și din guriță, dar, în cele din urmă, s-a înfrânt. Atunci când întreaga organizație PSD Baia, în frunte cu Ion Bălan (unul dintre greii PSD-ului în județul Tulcea și care, la vremea aceea, era deputat), a amenințat că părăsește Partidul, conducerea județeană nu a avut încotro și n-a mai susținut-o pe Marinescu, acceptând candidatura lui Marșavela.
Așa că, la alegerile locale din 2016, Liliana Marinescu s-a mulțumit cu un post de consilier județean. Mai ocupase acest post și din 2012, tot din partea PSD, după care devenise administrator public al Județului Tulcea.
Pentru că era o persoană valoroasă, de care partidul nu se putea lipsi, doamna Liliana Marinescu a candidat, în toamna lui 2016, și pentru un post de senator PSD în județul Tulcea. N-a fost să fie, din păcate pentru domnia sa.
2020, anul descătușării
În anul 2020, doamna preoteasă Liliana Marinescu, ajunsă la deplină maturitate politică, a decis să schimbe partidul pentru a-și îndeplini visul de a ajunge primar al comunei Baia. Așa că a părăsit PSD, căruia îi jurase dragoste eternă și loialitate cu asupra de măsură, și s-a mutat la PRO România.
A candidat în acel an la Primăria Baia, la Consiliul Local Baia, la Consiliul Județean Tulcea și, câteva săptămâni mai târziu, la Senat, din nou.
La primărie a pierdut glorios, obținând 39,49% din voturi, față de 46,21% ale contracandidatului său, fostul coleg de partid, Mugurel Marșavela. A câștigat, însă, un loc de consilier local, care n-a interesat-o, pentru că a ales locul mult mai bine plătit de consilier județean, loc pe care-l ocupă și astăzi. La Senat, evident, n-a avut nicio șansă. N-ar fi avut nici dacă ar fi candidat de la PSD, căci cele două locuri de senator care revin județului. Tulcea au fost ocupate de USR și AUR.
În Consiliul Județean, Liliana Marinescu, deși existase o înțelegere frățească între PSD și PRO România (în definitiv aveau un trecut comun în persoana lui Victor Ponta), și-a mai trădat o dată foștii colegi de partid și a ajutat PNL să facă majoritatea.
Lucrul ăsta n-a ajutat-o neapărat pe loc, în perioada 2020-2024, dar a ajutat-o foarte mult în 2024.
Al treilea partid, a treia candidatură
În 2024, cu PRO România aproape dispărut din politică, Liliana Marinescu și-a căutat cu disperare un partid din partea căruia să candideze iar la primăria Baia. Și l-a găsit: Partidul Național Liberal a cules de pe jos ce lăsaseră PSD și PRO România și a numit-o pe doamna preoteasă drept candidat la primăria comunei Baia. N-a venit cu mâna goală, ci a adus pe lista de consilieri și pe doamnele și domnii care reprezentaseră PRO România în Consiliul Local Baia, plus un om care a părăsit PSD-ul, atras de farmecele politice ale doamnei.
Liliana Marinescu mai candidează și pe lista pentru Consiliul Local, dar nu lipsește nici de pe lista PNL Tulcea pentru Consiliul Județean. Oricât de mult ar susține că o interesează soarta locuitorilor din Baia, tot mai importantă este indemnizația de consilier județean, că e cu câteva mii de lei pe an mai mare decât cea de consilier local într-o comună ca Baia.
Un CV plin de jumătăți de adevăr
Acum, că am lămurit titlul, știm clar că doamna Marinescu este preoteasă și că mai este, în același timp, o traseistă de manual, schimbând în 5 ani nu mai puțin de trei partide. Dar doamna Marinescu este tânără, are tot timpul să-și mai adauge în salba de partide unul, două sau trei, depinde cât se va mai încăpățâna să candideze la primăria Baia.
E vremea să ne ocupăm puțin și de CV-ul doamnei, care, la prima vedere, pare unul impresionant.
Urcând pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea, la prezentarea candidaților PNL pentru primăriile din județ, în prezența președintelui PNL, domnul general Nicolae Ciucă, Liliana Marinescu s-a lăsat luată de val și a afirmat: „Sunt profesor universitar!”.
Am verificat informația și s-a dovedit că aceasta este una falsă.
Gradele universitare sunt stricte și presupun parcurgerea unor etape precise. Profesor universitar este cel mai înalt grad didactic universitar și nu se obține decât după o îndelungată experiență la catedră, doar dacă aplicantul deține, de asemeni, și titlul de doctor.
Ori doamna Marinescu nu are nici anii de experiență necesari, nu a parcurs etapele necesare și nu are încă nici titlul de doctor. Doamna Marinescu este doctorand și a intrat în învățământul universitar de-abia în anul 2021, când a devenit asistent universitar la Universitatea privată Andrei Șaguna din Constanța. Acolo, doamna Marinescu Liliana apare ca Asistent Universitar Doctorand la catedra de Tehnici de negociere și mediere. Până la titlul de Profesor universitar mai trebuie să treacă prin etapele de lector și apoi conferențiar și să obțină și titlul de doctor. Peste vreo-7-8 ani, când va fi parcurs toate aceste etape, doamna Marinescu poate reveni pe scena teatrului Jean Bart să se laude cu gradul să de „profesor universitar”. E drept, „asistent universitar” sună destul de sărăcuț în fața unor somități intelectuale precum Nicolae Ciucă, deținător, printre altele ale unui doctorat. Cam plagiat, se pare, dar asta nu este treaba noastră.
Antreprenoarea neantreprenoare
Doamna Liliana Marinescu, consilier județean în CJ Tulcea, din partea PRO România, candidat la primăria Baia, Consiliul Local Baia și Consiliul Județean Tulcea din partea PNL, este și o foarte de succes femeie de afaceri – antreprenoare. Cel puțin așa pretinde public. Nu doar că pretinde, dar a reușit să convingă mai multe femei de afaceri că este una de-a lor.
Doamna Marinescu este membră a OFA-UGIR (Organizația Femeilor Antreprenor – Uniunea Generală a Industriașilor din România). Pentru că la filiala Tulcea, județ în care-și desfășoară activitatea, locurile de conducere erau puțin ocupate, doamna Marinescu s-a dus la Constanța, unde, la un moment dat a ajuns președintă a organizației și vicepreședintă la nivel național.
Acum e doar membră a organizației, cel puțin așa reiese de pe site-ul OFA.
Ce este ciudat este că doamna Marinescu nu este acționar în nicio firmă, nu deține nicio firmă, nimic. Adică este antreprenoare doar într-o lume paralelă, aceeași în care este și profesor universitar. Au fost și vremuri în care doamna preoteasă avea acțiuni în firme, avea chiar și PFA, dar unele probleme financiar-contabile din vremea în care lucra la domeniul bancar (nu căutați, că nu apare în CV) au determinat-o să-și treacă firmele pe numele rudelor. Tehnic, doamna Marinescu este doar angajată, antreprenori în familie fiind soțul și alte rude. Dar probabil că nu contează. Antreprenoriatul este o stare de spirit, nu o realitate.
Preoteasa, victimă sau…?
De când s-a înscris din nou în cursa pentru primăria Baia, doamna preoteasă a început să militeze pentru o campanie curată, demnă, fără atacuri.
Cei care au prins și campania electorală din 2020 își amintesc, însă, altceva despre comportamentul doamnei. „Ei, lăsați, că nu e coana preoteasă ușă de biserică. Ce am putut noi să auzim în campanie de la dânsa acum 4 ani… N-a iertat pe nimeni: copii, soții, rude. Nici nu zici că-i preoteasă. Ce scorneli poate spune, cum umblă cu vorba prin comună…”, ne-a spus o simpatică doamnă care lucrează într-unul dintre micile magazine de pe marginea E87, încercând să reziste concurenței Profi. Din geam zâmbesc afișele candidatei, la care vânzătoarea se uită cu reținere.
În precampanie, candidata preoteasă a străbătut satele comunei, iar în Panduru le-a povestit oamenilor că primăria va aduce nebuni periculoși, pe care îi va caza în câteva căsuțe aflate în construcție. Din această cauză, a lăsat doamna să se înțeleagă, viața oamenilor din Panduru nu va mai fi în siguranță.
În realitate, este vorba despre un proiect al DGASPC Tulcea, prin care se construiesc locuințe pentru reintegrarea în societate a persoanelor cu dizabilități. Conform directivelor UE, trebuie desființate marile centre de profil, iar persoanele cu dizabilități trebuie ajutate să se reintegreze și să-și găsească un loc în societate. Aceștia vor beneficia de îngrijire permanentă și vor fi integrați treptat, pe măsură ce se va consideră că au deprins abilitățile necesare traiului într-o comunitate obișnuită. În urma afirmațiilor făcute public de către unul dintre candidații la Consiliul local Baia, DGASPC Tulcea a reacționat, anunțând inclusiv că ia în calcul sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
De ceva vreme, doamna preoteasă a început să pozeze în victimă, afirmând că i s-a furat identitatea, că a făcut plângere la poliție în acest sens și că este terorizată de o pagină de Facebook ce i-ar fi furat sloganul de acum 4 ani.
Într-adevăr, există o pagină de Facebook numită „Baia merită mai mult”, exact pagina pe care o acuză doamna Marinescu de furt de identitate. Ce este ciudat, însă, este că pagina respectivă a fost înființată în 2011, pe când doamna Marinescu nici nu se gândea să candideze la primărie. Nici sloganul „Cutărică merită mai mult” nu este original. Chiar dacă doamna a folosit sloganul „Baia merită mai mult” în 2020, PSD folosise „România merită mai mult!” în 2019, la campania pentru europarlamentare. Și Aiud a meritat mai mult, și Valea Teilor și multe alte localități au meritat, de-a lungul timpului, mai mult.
Liliana Marinescu, pregătindu-se să refolosească sloganul „Baia merită mai mult” (împrumutat de la PSD la PRO România și mutat apoi la PNL) și în 2024, și-a înființat o pagină cu acest nume în noiembrie 2023. Pentru a descoperi, apoi, că o altă pagină cu acest nume deja există.
De fapt, spun gurile rele din comună, pagina ar fi fost înființată acum 13 ani chiar de către un apropiat al doamnei Marinescu, pentru uzul personal. Cum cei doi s-au certat crunt în urmă cu mai mulți ani, iar deținătorul paginii ar fi plecat la muncă în străinătate, pagina a rămas nefolosită până de curând, când proprietarul de drept a decis să o folosească pentru a se răzbuna, deși nu mai locuiește în România de ani buni. Ei, bârfe și telenovele ale ruralului dobrogean.
Până la ora publicării acestui material, doamna Marinescu nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere.
[…] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “atacdeconstanta.com” […]