AcasăSpecial"Duşmanul Constanţei", Gheorghe Mihăeşi, din nou consilier din partea PSD

"Duşmanul Constanţei", Gheorghe Mihăeşi, din nou consilier din partea PSD

Afacerea Fin.Co.Ge.Ro. a început în anul 2000, când primarul de atunci al Constanţei, Gheorghe Mihăeşi, a semnat cu firma italiană câteva contracte de concesiune a unor terenuri pe care urma să fie construite ansambluri rezidenţiale. Deşi a declarat public în şedinţă de consiliu că Fin.Co.Ge.Ro va suporta toate cheltuielile de infrastructură ale construcţiilor iar primăria nu va investi niciun ban, în realitate primarul Mihăeşi stabilise şi semnase cu totul altceva cu investitorii italieni. De fapt toate costurile de infrastructură urmau să fie suportate de către Primăria Constanţa.

Gheorghe Mihăeşi a pierdut alegerile din 2000, fiind înlocuit de către Radu Mazăre. Cei de la Fin.Co.Ge.Ro, conform contractelor, s-au prezentat la primărie cu prima factură, pentru lucrările pe care le făcuseră. Revoltat de ceea ce făcuse predecesorul său, Mazăre refuză să plătească şi declanşează un circ mediatic în care îl acuză pe Mihăeşi că ar fi fost mână în mână cu italienii, că prin acest contract a vrut să nenorocească oraşul că e hoţ şi că trebuie să meargă la puşcărie.

Între timp italienii obţin un ordin de executare silită, astfel că puse cap la cap toate cheltuielile, Primăria Constanţa datorează firmei lor suma de 61.236.168 lei, respectiv 13 milioane de euro.

Aşa se face că, în noiembrie 2011, conturile instituţiei sunt blocate urmând ca Mazăre să plătească datoria către italieni. Un nou motiv pentru acesta să iasă la televizor şi să povestească supărat cât de hoţ a fost Mihăeşi şi cum rămâne Constanţa fără buget din cauza lui. Şi pentru că aşa e drept, Mazăre i-a făcut şi nişte plângeri penale fostului primar pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

După cercetări amănunţite, procurorul Teodor Niţă a dispus neînceprea urmăririi penale deoarece fapta s-a prescris de mult.

Acestea fiind în linii mari încrengăturile afacerii Fin.Co.Ge.Ro, în care Mihăeşi a „devalizat” cu bună intenţie bugetul local, zilele trecute am avut surpriza să găsim numele fostului primar, duşmanul cel mai mare al Constanţei, după cum spunea Radu Mazăre, pe lista de consilieri judeţeni proaspăt aleşi la scrutinul din 10 iunie.

Partidul din partea căruia a candidat este PSD-ul lui Mazăre, Mihăeşi ocupând locul cinci pe listele de consilieri şi fiind pupat şi felicitat de însuşi Radu Mazăre.  

Ciudat este faptul că actualul primar n-a mai ieşit în presă să povestească ce anume l-a făcut să-l ierte pe Mihăeşi ba chiar să-l ajute să devină consilier, oferindu-i un loc eligibil pe lista partidului său.

Pe seama „afacerii Fin.CO.GE.Ro”, s-au lansat tot felul de speculaţii şi au circulat zvonuri privind existenţa unei înţelegeri oculte cu administraţia Mazăre, înţelegere pusă la cale de însuşi Mihăeşi, însă de câte ori a fost întrebat, actualul primar s-a arătat ofensat de astfel de acuze. Faptul că şoseaua de coastă, pentru care bate monedă primarul, este prezentă şi în schiţele Fin.CO.GE.Ro, şi este proiectată să treacă exact pe lângă ansamblurile rezidenţiale ale acestora este o simplă întâmplare şi nu face parte din niciun fel de înţelegere neortodoxă.