AcasăActualitatePreşedintele ANAT, Alin Burcea: „Actualul guvern este total dezinteresat de turismul din...

Preşedintele ANAT, Alin Burcea: „Actualul guvern este total dezinteresat de turismul din România”

Vineri, 8 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Corina Martin, preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării şi Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiiilor de Turism, s-a pus pe tapet situaţia turismului din România şi modul în care guvernul abordează problemele din această zonă economică.

La nivel guvernamental nu se întâmplă nimic în turismul românesc. Ni s-a prezentat proiectul de ţară „România Competitivă” care , după părerea mea, nu este nici pe departe un proiect de ţară ci mai degrabă un plan de guvernare în care turismul nici măcar nu apare. În momentul de faţă România nu are un buget de promovare a turismului. Avem aceeaşi bani ca în 2001, adică 2 milioane de euro. Preşedinta Autorităţii Naţionale de Turism, Anca Nedea, nu are bani nici măcar să particpipe la toate târgurile de turism. S-a ajuns la situaţia penibilă ca ANT să ne ceară nouă, patronatelor, spaţii gratuite la târg. Cu alte cuvinte, dezinteresul actualei guvernări tehnocrate este total. Proiectul „România Competitivă” este o glumă proastă.” a declarat Alin Burcea.

Faptul că avem încă 33 ha de plaje este un plus extraordinar pentru litoralul românesc. Noi promovăm intens acest aspect şi spunem peste tot că în România avem plaje XXL. Din păcate situaţia la Năvodari este una critică pentru că plajele de acolo nu au PUZ-uri iar jumătate din ele sunt închise.  Directorul de la Apele Române şi-a dat demisia şi s-a creat un haos total.

O altă mare problemă cu care ne confruntăm este Podul de la Agigea. Îl rog pe noul ministru al Transporturilor, Sorin Buşe, să rezolve urgent situaţia această. Este penibil ce se întâmplă. Se stă două ore şi jumătate ca să se treacă pe podul de la Agigea. Este plin sezon şi nu se face absolut nimic. 

Şi dacă tot vorbim de guvernul tehnocrat, precizez că este al 10-lea an în care eu le scriu celor de la ministerul învăţământului şi îi rog pe domnii de acolo ca elevii să nu mai dea BAC-ul la 38 de grade. Trebuie să găsească o grilă de eşalonare a vacanţelor pentru elevi. Deja luna mai este lună de plajă pentru că avem de-a face cu încălzirea globală. Nu este normal ca de la an la an să schimbăm perioada de vacanţă.

Voucherele de vacanţă sunt şi ele o mare brambureală pentru că agenţiilor de turism li s-a impus un comision maxim de 10% în condiţiile în care o agenţie de turism are un comision de 12-14%. Când vine omul cu voucherul, noi nu putem să operăm în sistem pentru că soft-ul nu ne perimite să lucrăm pe preţuri diferite. Din punct de vedere tehnic este imposibil. Am atras atenţia la parlament că nu putem lucra cu voucerele de vacanţă dar nu interesează pe nimeni chestiunea.

Un alt mare neajuns al litoralului românesc este lipsa piscinelor. În mai este foarte cald însă apa mării este rece. Bulgarii au, în medie, 1,3 piscine per hotel. Sunt hoteluri care au şi piscină acoperită şi piscină descoperită iar turiştii merg acolo. Noi am propus un proiect numit „Prima Piscină”, ce poate fi realizat printr-o cofinanţare prin fonduri europene. Să oferi piscine cu apă de mare în mai şi septembrie, înseamnă o creştere spectaculoasă a numărului de turişti. Situaţia străinilor care vin pe litoralul românesc este critică. În România vin aproximativ 2 milioane de turişti străini. În Bulgaria vin anual, în vacanţă, 9,6 milioane. Râdem de bulgari, râd şi ei, dar numărul de turişti străini care vin la ei este de aproape patru ori mai mare decât în România.”, a adăugat preşedintele ANAT, Alin Burcea.

În ceea ce priveşte impozitul specific pe care îl cere Federaţia Patronatelor de Turism din România, Alin Burcea a declarat că ideea este una bună însă necesită o discuţia mai amplă cu ministerul finanţelor şi stabilirea clară a unor norme.

Gabriel Biriş are în spate 7.000 de contabili şi finanţişti care ar putea să rămână fără obiectul muncii. Este normal să nu fie încântat de idee.”, a spus preşedintele ANAT.