AcasăActualitatePoliţiştii constănţeni monitorizează folosirea petardelor

Poliţiştii constănţeni monitorizează folosirea petardelor

În perioada 01.11.2012–08.01.2013, se desfăşoară acţiunea „Foc de artificii”, în cadrul căreia, ofiţerii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase verifică legalitatea efectuării operaţiunilor cu obiecte pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Acţiunea are ca scop creşterea siguranţei cetăţeanului prin activităţile desfăşurate de structurile specializate ale Poliţiei, prevenirea şi combaterea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale ce reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice si juridice în această perioadă.

Obiectivele acţiunii sunt :

– cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu ;

– prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură ( răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

– prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul materiilor explozive;

– îmbunătăţirea cooperării interinstituţionale ( poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii .

În ceea ce priveşte prevederile legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, menţionăm că la art. 37 alin. 3 şi 4, este prevăzut că (3) Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuatã fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

 (4) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 cãtre persoanele cu vârsta sub limita prevãzutã de lege, precum şi comercializarea cãtre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de cãtre pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Obiectele pirotehnice din categoria I, admise la comercializare şi menţionate  în H.G nr. 536/2002, conform art. 5 alin. 1, sunt focurile bengale, chibriturile bengale, beţişoarele bengale, pocnitorile de Crăciun, jerbele, granule scânteietoare, chibriturile detonante, pocnitorile pentru petreceri, şerpii, scânteile, pocnitorile cu confeti, bobiţele explozive.

Conform prevederilor art. 5 alin. 2 din H.G. nr. 536/2002, articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni.

Până la această dată, la nivelul judeţului Constanţa au fost executate 9 acţiuni şi peste 40 controale.

Opt persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul produselor pirotehnice, totodată, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de peste 250 kg. obiecte pirotehnice din categoriile I şi II, în valoare de 6500 lei .