AcasăActualitatePeste 7000 de articole pirotehnice comercializate fără respectarea prevederilor legale, descoperite de...

Peste 7000 de articole pirotehnice comercializate fără respectarea prevederilor legale, descoperite de jandarmii constănțeni

În ultimele 24 de ore jandarmii constănțeni au intensificat activitățile de verificare ale comercianților de materiale pirotehnice de divertisment, și au identificat o persoană care comercializa astfel de articole fără respectarea prevederilor legale.

Au fost identificate astfel peste 7000 de articole pirotehnice care nu erau comercializate conform prevederilor legii 126/1995 (lege care prevede că ”ORICE OPERAŢIUNE cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracțiune”).

Jandarmii au întocmit acte de sesizare pentru faptele constatate, urmând ca cercetările să fie continuate de către organele de poliție, abilitate de lege în acest sens.

Cetățenii trebuie să cumpere doar articole pirotehnice legale (ale căror caracteristici și clasă sunt stabilite de către NORMELE TEHNICE din 30 mai 2002 – referitoare la diverse operațiuni, printre care și ”deținerea …. și folosirea materiilor explozive”) și să utilizeze aceste articole conform prevederilor stipulate de lege și conform instrucțiunilor existente pe articolele pirotehnice respective (care, conform legii, trebuie să fie trecute în limba română pe toate articolele pirotehnice comercializate).

Singurele articole pirotehnice care pot fi comercializate către persoane fizice sunt numai cele din categoriile 1 și P1, iar ”articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate”.

”Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni” constituie infracțiune conform legii și se pedepsește ca atare. Tot infracțiune este și ”comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani”.