AcasăActualitatePeste 1,5 milioane de români au venit în această vară pe litoral....

Peste 1,5 milioane de români au venit în această vară pe litoral. Câţi bani au cheltuit aceştia

Românii au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Astfel, FPTR estimează pentru acest sezon aproximativ 3,6 milioane de înnoptări în structurile clasificate pe litoral. Cheltuiala medie a unui turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, doar pentru cazare şi masă, adică în total 720 milioane lei (160 milioane de euro) lăsaţi de români doar în structurile clasificate.

„Pe lângă aceştia, estimăm că turiştii cazaţi la negru au cheltuit cel putin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

Astfel, suma cheltuită de turiştii români pe litoral cazaţi în structurile clasificate şi la negru se ridică la aproximativ 270 milioane de euro.

Numărul de turişti pe litoral în structurile clasificate a crescut cu peste 15% faţă de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. În staţiunile româneşti au ajuns şi turişti străini, aproximativ 38.000, în urcare cu 30% faţă de 2011.

Federaţia estimează că numărul turiştilor cazaţi la negru pe litoral a depăşit în acest an 660.000.

Cu 15 până la 20 de procente au crescut şi încasările hotelierilor şi proprietarilor de cluburi de pe litoral, însă profiturile sunt totuşi mici, din cauza majorării costurilor, se arată în analiza federaţiei.

„Pe de altă parte, evaziunea fiscală este în floare pe litoral. Turiştii se cazează la negru, în unităţi de cazare nedeclarate, care nu plătesc taxe şi impozite, făcând astfel concurenţă neloială unităţilor clasificate”, a mai spus Răducan.

FPTR estimează că sunt aproximativ 70.000 de locuri de cazare în unităţi nedeclarate, un număr apropiat de cel al locurilor clasificate, care se ridică la aproximativ 90.000.

La finalul sezonului estival 2012 se desprind, potrivit federaţiei, două concluzii importante: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare şi, în plus, după trei ani de criză, aceştia au ajuns la un echilibru psihic şi financiar în care intră şi o vacanţă, dar în niciun caz una în străinătate. Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devină pentru majoritatea acestora principala lor destinaţie de vacanţă. La aceasta a contribuit şi faptul că tarifele în turism sunt îngheţate de la debutul crizei.

Un alt aspect care caracterizează sezonul estival 2012 se referă la durata sejurului pe litoralul românesc.