Organizațiile patronale, nemulțumite de acțiunile Ministrului Turismului, Bogdan Trif

Organizațiile patronale și investitorii din turism i-au trimis o scrisoare deschisă Ministrul Turismului, Bogdan Trif, prin care îi cer să răspundă la o serie de întrebări legate de acțiunile sale din ultima perioadă, acțiuni care periclitează grav activitatea operatorilor de turism din România.

”Stimate Domnule Bogdan Gheorghe Trif – Ministrul Turismului

Vă rugăm să aveți amabilitatea de a răspunde public următoarelor întrebări, formulate de numeroase organizații patronale și investitori semnificativi din turism, unii dintre ei fiind membri ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.).

 1. De ce ați dezinformat opinia publică, că începând cu anul 2019 vor fi asigurate 100% sumele achitate de turiști către agențiile de turism, deși știați că transpunerea Directivei (U.E.) 2.302.2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, în Ordonanța de Guvern nr.2.2018 va prevede cu totul altceva, respectiv peste 75% din clienții, persoane fizice, ai agențiilor de turism nu vor beneficia de nici un fel de garantare?
 • Cu ce intenții ați refuzat să menționați în Ordonanța de Guvern nr.2.2018, unul din principalele instrumente de garantare care s-ar fi putut aplica în mod legal în România, încă din anul 2011 – contul fiduciar, pe care orice unitate bancară să nu îl gestioneze și implicit să nu aibă nici un risc?
 • De ce nu ați publicat pe site-ul ministerului – Transparența decizională – proiectul Ordinului privind procedurile de garantare și despăgubire în cazul insolvenței agenției de turism organizatoare și ați refuzat consultarea pe această temă cu reprezentanții Organizației Patronatul Național al Agențiilor de Turism – membră F.P.T.R.?
 • De ce prin acest proiect de ordin, este din nou exclus contul fiduciar?
 • Există un interes pentru a favoriza acționariatul anumitor entități care vor emite instrumente de garantare?
 1. De ce ați dezinformat reprezentanții Asociației Române a Băncilor, că sunteți interesat de un instrument de garantare – cont fiduciar, în care riscul de gestionare să fie al băncii?

– Știați că nicio bancă nu va lansa pe piață un asemenea produs, existând soluție legală – contul fiduciar gestionat de alte entități?

– Presupunând că nu ați fost consiliat corect, ce măsuri disciplinare veți dispune?

 1. De ce se dorește transferul responsabilităților la entitățile emitente ale instrumentelor de garantare în ceea ce privește depășirea plafonului obligatoriu de garantare a contravalorii pachetelor de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate?
 2. De ce ați prevăzut prin Ordinul nr.1179.2018 posibilitatea angajării în funcția de director de agenție de turism și agent de turism, a unor salariați condiționați doar de vechimea – experiența în turism? Deci, un curier cu vechime de peste 5 ani poate fi director agenție de turism.
 3. Considerați că există suspiciuni rezonabile asupra faptului că ați încurajat închirierea plajelor în acest an, fără a aviza caietul de sarcini?
 4. Ne puteți spune ce grup minoritar din PSD sau din afara acestui partid, reprezentați?
 5. Din dispoziția cui ați inversat competențele Secretarilor de Stat din Ministerul Turismului a căror activitate a fost apreciată de către organizațiile patronale și investitorii semnificativi din turism?

Având în vedere că înființarea Ministerului Turismului a fost solicitată de patronatele din turism și Programul de Guvernare pentru turism este unul bun, la care au contribuit substanțial domnii Darius Valcov și Mircea Titus Dobre, așteptăm din partea dumneavostră răspunsurile, în cazul în care dumneavoastră veți refuza.

Celelalte 26 de întrebări, le vom prezenta în cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, dacă va mai fi convocat.”

Președinte A.N.C.S.T. – Ion Andrei

Președinte O.P.M.C.T.A. – Nicolae Bucovală

Președinte P.N.A.T. – Ing. Adrian Stănculescu

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult