AcasăActualitateO călăuză din Elveţia şi şase migranţi sirieni, depistaţi de poliţiştii de...

O călăuză din Elveţia şi şase migranţi sirieni, depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Negru Vodă au observat, prin sistemul optronic de supraveghere, un grup format din şase persoane care se deplasa pe jos, dinspre R. Bulgaria spre România, prin zona frontierei verzi.

Imediat la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, care a procedat la interceptarea persoanelor şi conducerea acestora la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.

În urma verificărilor a rezultat faptul că persoanele în cauză, patru minori şi doi adulţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 40 ani, sunt cetăţeni sirieni şi au încercat să intre ilegal în România, la adăpostul întunericului, cu intenţia de a ajunge într-o ţară din vestul Europei.

Extinderea cercetărilor în zonă a dus la identificarea unui bărbat aflat într-un autoturism marca Hyundai înmatriculat în Elveţia, staţionat în apropierea P.T.F. Negru Vodă, care nu-şi justifica prezenţa în zonă.

Conducătorul auto, de origine siriană, în vârstă de 45 ani, s-a legitimat cu un paşaport elveţian şi a declarat că intenţiona să preia grupul de migranţi sirieni pentru a-l transporta în Elveţia.

În autoturism, au fost descoperite mai multe obiecte personale care aparţineau celor şase migranţi depistaţi la frontiera verde.

Sirienii au recunoscut că şoferul în cauză le este rudă şi că i-a ajutat să ajungă până în apropierea frontierei de stat a României.

Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţenilor sirieni actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 262, alin. 1 din Codul Penal, iar cetăţeanul elveţian este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de migranţi”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 263, alin. 1 Cod Penal.

Cetăţeanul elveţian a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care a dispus reţinerea pentru 24 de ore şi ulterior instanţa a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Grupul de migranţi a fost înapoiat autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state.