AcasăSpecialPleşu: „Haşotti suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o...

Pleşu: „Haşotti suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o ireversibilă proastă creştere”

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat despre ministrul Culturii, Puiu Haşotti, că nu ştie cine este „băiatul ăsta”, dar presupune că „suferă de un tembelism intelectual acut” şi „e de o ireversibilă proastă creştere”. 

În interviul din Evenimentul Zilei, Pleşu critică aspru actuala guvernare, despre care spune că „nu dă doi bani pe cultură”, vorbind de Institutul Cultural Român, trecut în subordinea Senatului, dar şi de desfiinţarea postului TVR Cultural.

Întrebat cum comentează declaraţia lui Puiu Haşotti despre voievozii din familia Basarabilor – „Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români” (când ministrul Culturii s-a opus prelevării de mostre de ADN din mormântul Basarabilor de la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, n.r.) -, Andrei Pleşu a spus că, pentru el, „Puiu Haşotti încă nu s-a inventat”.

„Nu ştiu cine este băiatul ăsta. Am auzit că este ministrul Culturii… Pe baza căror isprăvi a ajuns el în poziţia asta, nu ştiu. Am avut o mulţime de miniştri ai Culturii, dar toţi cei pe care i-am avut, chiar şi cei mai slabi, aveau un minim ambalaj cultural. Despre domnul Haşotti nu ştiu nimic. Nu ştiu cine e. Dacă e să mă iau după ce-a spus despre Neagu Djuvara („Să-ţi fie ruşine Neagu Djuvara!”), trebuie să presupun că suferă de un tembelism intelectual acut. Şi, mai ales, că e de o ireversibilă proastă creştere”, a declarat Andrei Pleşu.

Potrivit unui articol publicat online de Academia Caţavencu pe 29 iunie, citând surse ale publicaţiei, „după ce Puiu Haşotti a cerut oprirea prelevării de probe ADN ale domnitorilor din dinastia Basarabenilor, acesta s-a dezlănţuit împotriva istoricului Neagu Djuvara, transmiţându-i clasicul deja «Să-ţi fie ruşine!»”.

Motivul ar fi fost că ministrul Culturii îl consideră pe Neagu Djuvara „drept principalul vinovat al existenţei istoricilor care neagă că spaţiul carpato-danubiano-pontic a fost condus vreodată de alte naţii decât români verzi”. În plus, Haşotti şi-ar dori „interzicerea cărţilor istoricului român din librării, pentru a opri pervertirea spiritului naţional, dar şi a tineretului”.