AcasăActualitateNu teama de drone gonește turiștii din Deltă, ci inconștiența și lăcomia...

Nu teama de drone gonește turiștii din Deltă, ci inconștiența și lăcomia unor agenți economici

Săptămâna trecută, Delta Dunării a fost, din nou, terorizată de alarmele RoAlert care anunțau posibile prăbușiri ale unor fragmente de drone militare pe teritoriul României. De data aceasta pericolul a părut atât de serios, încât alarmele au sunat pe întreg litoralul românesc, până în Constanța și chiar mai la sud, înspre Vama Veche. Localnicii din Delta Dunării, chiar și cei din municipiul Tulcea, s-au obișnuit cu astfel de alarme, dar pentru constănțeni a fost o premieră care a creat ceva panică.

De doi ani și jumătate, operatorii din turism din Delta Dunării se plâng că războiul din Ucraina le afectează grav afacerile. După ce turismul din Deltă a înflorit în cei doi ani de pandemie, zona fiind considerată una dintre cele mai sigure din țară, cu un număr foarte mic de infectări de covid raportate, războiul și bombardamentele din ce în ce mai dese de la granița cu țara noastră au însemnat o lovitură neașteptată pentru localnici și investitori: vacanțe anulate, turiști din ce în ce mai puțini, alungați de zgomotul bombelor și de știrile alarmiste, prețuri din ce în ce mai mari la utilități și alimente.

Când tocmai părea că turismul deltaic prinde aripi, a venit regresul, iar numărul turiștilor a scăzut sub nivelul din anii 2019-2018. Nu este de mirare că foarte multe afaceri în turism din Deltă sunt de vânzare, cum nu este de mirare nici că acestea nu au, deocamdată, cumpărători.

Cele mai periculoase atacuri vin din interior

Din păcate, nu doar dronele și rachetele rusești care țintesc Ucraina îi alungă pe turiști din Delta Dunării. Există și atacuri care vin din interior, chiar din Deltă, de la oameni de la care aștepți cu totul altceva. Iar aceste atacuri, uneori foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, dăunează turismului mult mai mult decât conflictul armat de dincolo de graniță.

Ceea ce se întâmplă uneori la unele pensiuni din Deltă este cu atât mai dăunător, cu cât nu emite nimeni alerte care ar putea să-i ferească pe oameni de neplăceri și de probleme de sănătate.

Am participat la multe acțiuni de promovare a Deltei Dunării, pentru că este o zonă care merită pe deplin să fie descoperită de cât mai mulți români. Ce nu merită, însă, turiștii care ajung în Delta Dunării este să fie desconsiderați, tratați cu dispreț, jecmăniți și să li se pună sănătatea în pericol. De aceea, am reacționat de fiecare dată când ni s-au semnalat derapaje grave de la ceea ce ar trebui să fie o etică turistică solidă.

Vacanță distrusă și sănătate periclitată de goana după profit

Am fost contactați zilele trecute de către un turist care ni s-a plâns de situația grea prin care a trecut în urma vizitei la una dintre pensiunile bine cotate din Murighiol. Vom încerca să redăm această poveste folosind cât mai mult cuvintele victimei.

„Eu muncesc foarte mult ca să pot să-mi întrețin familia și, de obicei nu prea am timp de concedii. Mă simt și vinovat pentru că nu pot să stau foarte mult alături de copil, dar asta mi-e meseria, sunt plecat foarte des de acasă zile întregi și nu am încotro, dacă vreau să le ofer alor mei un trai decent.

Dar anul acesta am zis că, orice o fi, trebuie să mergem măcar câteva zile în Delta Dunării, să vedem și noi frumusețile pe care le laudă atâta lume. Cel mai mult s-a bucurat cel mic, pentru că n-am avut timp, anul ăsta, să-l ducem nicăieri în vacanță și mai erau câteva zile până începea școala. I-am promis că o să fie una dintre cele mai frumoase vacanțe ale lui și că o să mergem cu barca, o să vadă pelicanii și o să ne simțim bine împreună, ca o familie.

Pentru că nu cunosc Delta, m-am orientat după recenziile de pe internet și am ales o pensiune care părea ideală: nici prea departe, dar nici prea aproape de oraș, la care să ajungem ușor fără să pierdem forate mult timp.

Așa am ajuns să facem rezervări la pensiunea Coralia, din Murighiol, care are note foarte bune pe Booking și prețuri care păreau mai normale.

Noi n-avem mașină, așa că am mers până la Tulcea cu trenul. Prima surpriză neplăcută a fost că pe internet citisem că există transport public până la Murighiol chiar de lângă gara din Tulcea, dar la fața locului am constatat că nu e așa. Am fost nevoiți să luăm un taxi pentru a ajunge la pensiune și deja am început să cheltuim mai mult decât ne propusesem.

Apoi, când am ajuns la Coralia, am avut un șoc. Știam că pensiunea nu este aproape de Dunăre, dar credeam că e măcar în sat, printre oameni. Adevărul este că am ajuns în mijlocul câmpului, departe de orice magazin, terasă sau restaurant. Noi venisem să admirăm natura, dar trebuia să ne petrecem timpul într-o curte în pustietate, unde nu există nici măcar copaci.”

Din paradisul promis, la spital

Povestea, așa cum a scris-o turistul nostru, este destul de lungă, aproape un jurnal amănunțit al scurtei sale vacanțe. Nu vom reda totul, din lipsă de spațiu. Cert este că, ajunși la fața locului, turiștii s-au felicitat că n-au făcut rezervare decât pentru două nopți. Planul inițial era ca, dacă totul este în regulă, să-și prelungească vacanța la o săptămână, dar faptul că ar fi stat șapte zile închiși într-o curte din pustietate nu i-a convins.

Nici plimbările cu barca pe canale sau până la Sulina, Sfântu Gheorghe ori vreo colonie de pelicani n-au mai fost o opțiune. O plimbare de 2-3 ore cu barca pentru trei persoane poate ajunge și la 150 de euro. „Poate am avut eu așteptări mult prea mari, dar nu m-am gândit că trebuie să plătim cât câștig în trei zile de muncă pentru două ore de plimbare pe brațul Sfântu Gheorghe…”.

Cu planurile de vacanță modificate din mers, turiștii s-au gândit că Delta nu e o destinație pentru toate buzunarele, chiar și atunci când nu beneficiezi de cine știe ce condiții de lux. Au decis să rămână două zile în pensiune și să se bucure măcar de piscina pensiunii din mijlocul câmpului.

„Am zis că măcar ne relaxăm, ne odihnim, iar cel mic se poate zbengui toată ziua în piscină, cum făceau copiii celorlalți turiști. Dar nici partea cu relaxarea nu ne-a prea reușit, pentru că am fost nevoiți să ne tot mutăm prin curte. Dacă uitam regulile casei și ne așezam la vreo masă de pe terasă, imediat apărea cineva să ne spună că e obligatoriu să comandăm mâncare sau băutură. N-am venit în Deltă să stăm toată ziua să mâncăm și să bem. Da, voiam să mâncăm vestitele preparate din pește din zonă, dar nu în continuu, de dimineața până seara…”.

Dar nici preparatele din pește, pentru care proprietarii au garantat că sunt proaspete, din pește pescuit chiar în ziua respectivă, nu au fost conforme cu reclama care li se făcuse.

În ultima seară petrecută al pensiunea Coralia, toți cei trei membri ai familiei au luat o masă bazată numai pe pește și preparate din pește. Aparent, nu a fost cea mai bună decizie.

După ce în timpul nopții au început să se simtă rău, toți trei, a doua zi, în loc să plece spre casă, au făcut o escală la Spitalul Județean de Urgență Tulcea.

Capul familiei și copilul de șapte ani au petrecut 6 ore la spital, cu perfuzii și primind, la plecare, o rețetă consistentă pentru medicamente care să anuleze efectele deloc fericite ale peștelui „proaspăt” de care proprietarii pensiunii Coralia se chinuiau să scape probabil de zile bune, ca să nu-i prindă finalul de sezon cu stocuri..

adar, vacanța care ar fi trebuit să fie una de vis s-a terminat la spital, cu vărsături și dureri de stomac și de cap.

Voiam să ne bucurăm de natură, de peisajele pe care le laudă atâta lume, dar cel ami probabil am avut noi ghinion. Am făcut o singură alegere proastă, pensiunea, și ne-am bucurat de priveliștea prafului ridicat de vânt de pe câmp. E drept, ne-am ales cu multe amintiri din vacanța asta scurtă, dar nu cu amintirile pe care ni le doream, ci cu unele foarte neplăcute. Ne-a luat aproape o săptămână să ne revenim după masa de pește de la Coralia”.

„Ospitalitatea” care distruge Delta Dunării

Pensiunea Coralia are ratinguri foarte bune, cum au foarte multe locuri de cazare și restaurante din Delta Dunării sau de pe litoral. Pentru că foarte mulți proprietari s-au prins cât de mult contează aceste ratinguri în alegerile turiștilor și investesc serios în acest fel de promovare neconvențional. Cu cât ai mai mulți prieteni și rude, cu atât ai scoruri mai bune pe platformele de rezervare și pe platformele sociale, chiar dacă acestea nu reflectă realitatea. Asta cu atât mai mult cu cât recenziile nefavorabile sunt șterse rapid.

Am verificat povestea acestei familii căreia vacanța i-a fost distrusă de o promovare înșelătoare și ea se confirmă. Am văzut documentele medicale eliberate de Spitalul Județean de Urgență Tulcea și am verificat și existența plângerii făcute la DSP.

Așa am aflat că nu există o singură plângere legată de condițiile de la Coralia. Doar că nu s-a efectuat deocamdată niciun control. Probabil că este insuficient că oamenii ajung la spital după ce iau masa într-un anumit loc, deși nu știm ce ar putea fi mai serios decât acest lucru.

Am văzut și vizitat foarte multe locuri din Deltă de-a lungul anilor și am stat de vorbă cu mulți operatori din turism. Ceea ce se întâmplă la Coralia nu este, din păcate, o excepție.

La mine poți să mănânci de pe jos, atât este de curat. Dar tot iau câteva amenzi pe sezon. Dacă, însă, ai protecție, poți să-i îmbolnăvești pe oameni și n-ai nicio treabă”, ne spunea, acum vreo doi ani, proprietarul unui mic restaurant din Deltă. Din păcate, se pare că are dreptate, căci plângerile turiștilor se aud din ce în ce mai des. Pentru ca turismul din Delta Dunării să devină unul sustenabil, pelicanii și frumusețile naturii nu ajung. Este nevoie de mult mai multă responsabilitate din partea celor pretind că fac turism și alimentație publică.