AcasăActualitateMuzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa riscă să se prăbuşească

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa riscă să se prăbuşească

După controalele inopinate la regiile  din subordine, conducerea Consiliului Judeţean  a vizitat, luni după amiază, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). 

Încă de la intrarea în clădirea de patrimoniu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, a observat starea avansată de degradare a muzeului.

Preşedintele CJC a subliniat că trebuie găsite soluţii urgente de ieşire din acest blocaj, cu atât mai mult cu cât anual pragul muzeului este trecut de mii de turişti români şi străini. 

Este o clădire emblematică a Constanţei. Turiştii străini vin, an de an, şi cunosc fiecare colţ al acestui muzeu. Din păcate, interiorul are un aspect sărăcăcios iar clădirea are nevoie de reparaţii capitale urgente. Trebuie să ne salvăm istoria!“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu.  

Nici la Edificiul Roman cu Mozaic, unic în Europa, nu s-au mai făcut lucrări de reparaţii de mai mulți ani.

Mai mult, în anul 2014, Edificiul Roman cu Mozaic a fost închis publicului larg, pentru prima oară în istoria sa, din cauza riscului de prăbuşire a anumitor porţiuni din construcţie.

Respirăm istorie în acest colţ al ţării! Avem de toate, dar noi continuăm să ne sabotăm. Alte popoare nu au nici pe sfert din bogăţia noastră culturală, dar în schimb reuşesc să aibă profit din turism. Trebuie să învăţăm să ne promovăm!“, a subliniat  preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu

Conducerea Consiliului Judeţean a declarat că în acest moment urgenţa este organizarea concursului pentru desemnarea noului manager al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, mai ales că perioada de interimat a actualului director, Traian Cliante, expiră în curând.

Cliante a ajuns director după ce la începutul anului fostul manager Gabriel Custurea nu a promovat exemenul de evaluare.

Consider că este nevoie de o mână de fier la conducerea muzeului pentru că, în caz contrar, riscăm să ajungem în situaţia ca această clădire de patrimoniu să se prăbuşească sub ochii noştri!“ , a subliniat președintele.

Un alt obiectiv istoric vizitat, zilele trecute, de preşedintele Horia Marius Ţuţuianu este Mormântul Hypogeu. Cei 1700 de ani de istorie sunt ascunşi publicului larg de o construcţie improvizată din lemn. Accesul este interzis din cauză că trebuie respectate anumite condiţii de temperatură şi umiditate iar deschiderea cavoului duce la  deterioarea picturilor din interior.  Specialiştii au avansat soluţia unei construcţii de protecţie şi amplasării unor camere de luat vederi astfel încât turistul să poată admira interiorul cavoului fără a coborî.

Stă în puterea noastră să ne ajutăm! Trebuie doar să existe voinţă! Aici vorbim de un patrimoniu naţional pe care trebuie să învăţăm să îl protejăm şi să îl promovăm. Acum încercăm să găsim surse de finanțare pentru aceste lucrări nu excludem atragerea de fonduri europene“, a mai adăugat oficialul CJC.

Președintele CJC a cerut ca în termen de 30 de zile conducerea interimară MINAC să întocmească o situație exactă a problemelor existente și să prezinte o serie de soluții pe termen scurt, mediu și lung.