Mihnea Claudiu Drumea: „Dezvoltarea economică bazată pe tehnologie și pe accelerarea digitalizării, cheia succesului”

Mihnea Claudiu Drumea, profesor universitar doctor, este unul dintre experții pe care Partidul Național Liberal Constanța vi-i propune pe lista pentru Camera Deputaților.

 

 

Candidatul liberal are o viziune despre cum trebuie să arate societatea și economia României în viitor și spune că România nu se poate dezvolta decât prin accelerarea digitalizării și dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie.

 

 

Accelerarea digitalizării va duce la o ordine mai bună, mai ales în managementul serviciilor publice, ce se va concretiza în servicii de calitate. Competențele digitale trebuie să fie la același nivel cu competențele profesionale, dar, în același timp, mai e nevoie de ceva, pentru cei care sunt elevi și studenți, pentru lucrătorii de mâine: este nevoie de creativitatea și pricepere. Să încerce, dincolo de cunoștințele pe care le au, să fie și creativi. În acest fel, vor putea întotdeauna să rezolve probleme care, indiferent de gradul de digitalizare, nu se vor putea rezolva, pentru că nu poți să digitalizezi absolut totul. Vor fi servicii, activități unde tot omul va reprezenta pilonul principal”, a spus Mihnea Claudiu Drumea.

 

Nevoia de digitalizare este extrem de evidentă în Constanța, regiune care a bătut o lungă perioadă pasul pe loc, sub administrația PSD.

 

În opinia liberalului, aceasta este calea care trebuie urmată.

Constanța este obligată să accelereze procesul de digitalizare. Constanța are o singura șansă să ajungă acolo unde ne-am dorit, și nu unde suntem acum. Numai prin dezvoltare economică bazată pe tehnologie vom reuși să recuperăm, în următorii 3 – 4 ani, diferențele economice care sunt între noi și alte zone ale țării, în condițiile în care noi avem cam tot ceea ce ar putea să-și dorească o comunitate să aibă, pentru a trăi mai bine, pentru a fi invidiată, pentru a fi un punct de interes si atracție pentru toți cetățenii, nu numai din România dar și din întreg spațiul european. Constanța este un loc extraordinar unde să îți trăiești viața împreuna cu familia si sa îți desfășori activitatea profesională, dar avem un decalaj pe care, cred, îl vom reduce în următorii 3 – 4 ani. Sper să îl și anulăm. Sunt zone în țară unde conducătorii administrațiilor locale de acolo au înțeles mai repede decât la noi ce înseamnă accelerarea digitalizării și beneficiile pe care le aduce societății, din perspectiva calității vieții și al gradului de satisfacție al cetățeanului”, subliniază Mihnea Claudiu Drumea. 

 

Liberalul spune că noi ar trebui deja să vorbim despre dezvoltarea infrastructurii de transport in mod durabil, verde, inteligent, despre dezvoltarea urbană sustenabila si inteligenta, despre ecosisteme antreprenoriale si industriale (parcuri industriale, tehnologice si de specializare inteligenta) dar, din păcate, sunt zone în oraș care nu au nici măcar străzi asfaltate sau trotuare.

 

 

Accelerarea digitalizării si dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie, trebuie dublate de o schimbare a cadrului legislativ, care a pus deseori piedică dezvoltării României. Profesorul Drumea consideră că marile probleme ale țării sunt cauzate, in mare parte, de sistemul legislativ, de normele juridice care au fost redactate într-o manieră cel puțin ciudată, ca să mă exprim elegant, fără a se ține cont de principiile fundamentale ale dreptului, de interesul comunității, și, mai ales, fără a se înțelege și proiecta aplicarea lor efectivă. Pentru a-si produce efecte juridice la nivelul societății, normele juridice trebuie sa fie clare, aplicate coerent si consecvent.

 

 

Când legiferezi, trebuie să ții cont de realitățile existente și de faptul că normele trebuie aplicate într-un anumit sistem. Aceste lucruri nu au fost corelate, prin urmare, de-a lungul ultimilor 30 de ani, am observat cu toții ce s-a întâmplat.”, spune candidatul PNL Constanța.

 

 

Acest mod defectuos de a face lucrurile a avut consecințe nefaste, pe care le putem observa dar, mai ales, le simțim efectele negative, multele blocaje si întârzieri în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem modern de infrastructura de transport, un sistem de sănătate cu o infrastructura sanitara neadaptată nevoile actuale, un sistem educațional in care lipsesc serviciile educaționale moderne, complete si orientate spre piața muncii, problemele legate de mediu in contextul schimbărilor climatice.

 

 

Toate acestea sunt și din cauza legislației prost redactate și prost aplicate, din păcate. Totul pleacă de la legislație.  De aceea, și eu, și colegii mei, ne dorim să creăm un cadru legislativ coerent, simplificat, care să permită dezvoltarea rapidă a României.”, afirmă Mihnea Claudiu Drumea.

 

 

Infrastructura precară generează costuri enorme, economice și sociale, mai ales pentru județul Constanța, care, prin Portul Constanța, este poarta de intrare și de ieșire a României către lume.

 

 

România se află însă într-o poziție foarte bună. Guvernul PNL, în parteneriat cu președintele României, a obținut 80 de miliarde de euro în cadrul acordului privind Mecanismul de redresare economică, Politica de coeziune, Politica agricolă comună, Programul sure, Fondul de tranziție justă, care vor fi folosiți pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice, pentru un sistem energetic performant, pentru un mediu de afaceri competitiv, durabil si inteligent spunea președintele Klaus Iohannis.

 

 

Candidatul liberal a atras atenția că unii cârcotași au spus că suma este mică, dar atrage atenția că este una record, pe de o parte, și că România nu a reușit până acuma sa cheltuiască toate fondurile europene alocate.

 

 

Haideți să îi cheltuim pe toți și atunci voi spune că aveau dreptate contestatorii noștri. Aceste fonduri europene utilizate cu maximă eficiență, in totalitate, ne vor face tuturor viața mai bună, fiecare român va avea un folos direct sau indirect prin impactul economic”, spunea Mihnea Claudiu Drumea, care conduce o facultate unde au fost atrase fonduri europene de cinci milioane de euro, în ultimii 10 ani, prin implementarea proiectelor europene.

 

Absolvent al liceului Decebal din Constanța, absolvent USH București, licențiat în drept la ULB din Sibiu și doctor în drept la UBB din Cluj Napoca, Mihnea Drumea este în prezent profesor universitar doctor, decan al Facultății de Științe Juridice și Științe Economice, Constanta din cadrul Universității Spiru Haret. 

 

Este pe locul al șaselea pe lista pentru Camera Deputaților.

 

 

– Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

– Executat de SC Cityserv SRL – portal: www.atacdeconstanta.com

– Mandatar financiar-cod AEP 11200025

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult