AcasăActualitateJaf la Loteria Română. Mai mulţi directori, reţinuţi de DNA

Jaf la Loteria Română. Mai mulţi directori, reţinuţi de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 septembrie 2016, a următorilor inculpaţi: 

BENEA GHEORGHE, director general al Compania Naţională Loteria Română (C.N.L.R.), la data faptelor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

luare de mită şi 

abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

RÎPANU OVIDIU, șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

luare de mită în formă continuată  

abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi

spălare de bani în formă continuată

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie 2016, faţă de următorii inculpaţi:

 OLARU CORNELIA, referent în cadrul C.N.L.R. – Serviciului Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de: 

abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi 

luare de mită

 NICULAE IULIAN CĂTĂLIN, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de:

complicitate la spălare de bani în formă continuată

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, având calitatea de suspecţi, respectiv:

 LĂZĂREANU REMUS LEONARD, director executiv al C.N.L.R., la data faptei, sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de:

abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave 

GHEORGHIU DAN, șef Birou Transport în cadrul C.N.L.R., sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de:

abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

SORESCU NICOLAE VIRGIL, administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de:

complicitate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi

spălare de bani în formă continuată 

RĂDUCANU CONSTANTIN-BRĂDUŢ, administrator de firmă,  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:

complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

 BENEA ALEXANDRA LAURA, fiica primului menţionat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

complicitate la luare de mită şi

spălare de bani

BRAN MARIUS, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:

complicitate la spălare de bani

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei.

De exemplu, inculpaţii Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu și suspectul Lăzăreanu Remus au iniţiat procedura de achiziţie fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare  – cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente.

De asemenea, s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar  în fișa de date a achiziției   s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de  2.314.707  lei. 

În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani şi bunuri după cum urmează:

În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârșitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul  marca  Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care  a primit:

suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societăţii administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu Ovidiu

4 autovehicule noi respectiv un autovehicul  marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei și un autovehiculului  marca BMW în valoare de 139.230 lei;

– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010,  Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura și pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, suspecta Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul  Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a  preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

 1. În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înțelegere Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

2. În acelaşi mod s-a procedat şi cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Iniţial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

3. În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate  de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back)  în valoare de 1.212.935  lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905  lei.

Aşadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o suma simbolică, și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto.

Inculpaţilor Benea Gheorghe şi  Rîpanu Ovidiu, precum  şi celorlalţi suspecţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309  Cod de procedură penală.

Inculpaţii Benea Gheorghe şi Rîpanu Ovidiu urmează a fi prezentaţi, la data de 16 septembrie 2016, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. 

 Amintim că BENEA GHEORGHE şi RÎPANU OVIDIU au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul C.N. Loteria Română S.A..