În timp ce Tulcea face turism, Constanța excelează în scandaluri

Tulcea s-a pregătit să înființeze Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) prin realizarea Asociației de Management a Destinației Turistice a Deltei Dunării.

La Constanța se duce un război ascuns în spatele unor zâmbete trufașe. Un război nebun al orgoliilor, al banilor, al ambițiilor, care nu face decât să distrugă orice speranță de mai bine.

OMD-urile

Ca să înțelegem despre ce este vorba și ce interese sunt la mijloc trebuie să știm ce sunt aceste OMD-uri.

Potrivit proiectului de ordonanță prin care s-a decis înființarea lor, ”Organizațiile de Management al Destinației vor avea ca principală atribuție managementul și marketingul regiunii/localității ca destinație integrată de călătorie. Prin infiintarea Organizației de Management al Destinației (OMD) se urmărește coalizarea organizațiilor și a factorilor interesați pentru dezvoltarea, valorificarea potențialului turistic și coordonarea destinației turistice”.

Partea cea mai interesantă este că OMD-urile pot accesa direct fonduri europene, dar pot primi finanțarea și din partea statului.

În acest moment operatorii din turism și autoritățile locale așteaptă promulgarea legii și aplicarea normelor, astfel încât să se poată înființa OMD-urile.

Iată ce spune depuatul constănțean ProRomânia, Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului:

Prin OG 15/2017 am creat, în timpul mandatului de ministru, cadrul legal pentru organizarea și funcționarea OMD-urilor. Autoritățile publice locale și cei din privat vor trebui să lucreze împreună prin aceste OMD-uri pentru realizarea politicii de marketing și să gestioneze componentele destinației respective în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic printr-un parteneriat public (50%) și privat (50%). Cât despre Constanța, cred că ar trebui ca lucrurile să se realizeze sistematic: Municipiul Constanța, prin stațiunea Mamaia, trebuie să creeze un OMD (Consiliul Local împreună cu operatorii privați din Mamaia). În aceeași manieră se poate opera la toate primăriile din județul Constanța care dețin stațiuni de interes local sau național. Mai departe aceste OMD-uri trebuie să se unească cu alte OMD-uri din România, din alte zone turistice, pentru ca împreună să înceapă să își promoveze, sub forma unui pachet complex, destinațiile în afara țării. Partea de gestionare este o discuție mult mai amplă și se poate realiza după ce aceste OMD-uri vor ajunge la o maturitate și există deja o promovare a destinațiilor coerentă și eficientă. Speră că actuala conducere a Ministerului Turismului nu va măcelari normele, așa cum au făcut și cu legea turismului pe care eu am dezbătut-o la nivel național și am lăsat-o, în luna decembrie, în forma finală, iar acum ei au schimbat-o și au pus-o pe site din nou. Dacă vor continua așa, toți cei care lucrează în turism vor ajunge să nu mai înțeleagă absolut nimic.

La Tulcea autoritățile și mediul privat, colaborare perfectă

Tulcea s-a pregătit temeinic pentru înființarea unui OMD la nivel județean.

Încă din luna martie a acestui an, aici s-a format Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, entitate condusă de Cătălin Țibuleac. Din asociație fac parte Consiliul Județean Tulcea; Primăria Municipiului Tulcea; Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, zeci de operatori privați de turism, sportivi de performanță, ghizi locali, etc.

În momentul în care normele de aplicare vor fi aprobate, la Tulcea se va înființa un OMD.

Până atunci, însă, conducerea  Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării nu stă cu mâinile în sân.

Organizează regulat infotripuri pentru presa din România și din străinătate, pentru agenții de turism, se realizează evenimente specifice zonei pentru atragerea de turiști, participă la Târguri de Turism, se fac proiecte pe turism, altfel spus totul este bine structurat, se face o promovare foarte inteligentă, atât în țară cât și peste hotare, astfel încât atunci când normele vor fi aprobate, la Tulcea fiecare va ști ce are de făcut. Delta Dunării are un potențial fantastic de care oamenii știu să profite excelent.

Între timp, la Constanța

Constanța, în dulcele stil clasic, a devenit scena unui veritabil scandal.

Autoritățile și mediul privat își dau cu stângul în dreptul, se faultează între ei, se înjură, se ceartă, mai pe românește, nu se înțeleg la împărțeală.

Anca Nedea și Nicolae Bucovală, susținuți, în mare parte, de operatorii privați, încearcă să pună bazele unei asocieri public-private.

A existat Asociația Litoral Delta Dunării, condusă de Corina Martin, cea care gestiona taxa de promovare a stațiunii Mamaia. Modul în care a fost condusă asociația a generat nemulțumiri în rândul membrilor care, au renunțat să mai facă parte din această entitate.

De altfel, Asociația Litoral Delta Dunării, care între timp s-a și desființat, a fost obligată de instanță să restituie Consiliului Județean Constanța peste 600.000 lei, bani primiți pe vremea lui Nicușor Constantinescu.

Prin intermediul ALDD, Corina Martin a încercat să pună bazele unui viitor OMD, dar majoritatea operatorilor privați a decis că nu mai dorește să fie reprezentată de doamna Martin. Într-un final, Asociația Litoral Delta Dunării a dispărut definitiv.

A apărut, însă, Anca Nedea Pavel, fost șef al Autoritatății Naţionale pentru Turism (ANT), contănțeancă cu experiență în turism și fina lui Nicolae Bucovală, proprietarul mai multor hoteluri de pe litoralul românesc.

Împreună cu Bucovală, Nedea încearcă să înființeze un viitor OMD la Constanța, doar că ceva, undeva, nu se leagă.

Consiliul Local Constanța găsește tot felul de motive să amâne asocierea public-privată, iar la Consilul Județean ușile nu li se prea deschid celor doi.

Se pare că Mirela Matichescu și Anca Nedea nu au loc în aceeași clădire.

Bucovală nu este, nici el, foarte iubit de oamenii de afaceri de pe litoral.

Corina Martin nu dorește cu niciun chip să renunțe la titulatura ei de regină a turismului și ar face orice să revină în primplan, ca și președinte de OMD. Până la urmă e vorba de prestanța ei și de o grămadă de bani puși la bătaie.

Practic, există două tabere, nici astea foarte clar conturate: Anca Nedea și privații, Corina Martin, Mirela Matichescu și administrația locală.

Orgoliile și ambițiile sunt atât de mari încât șansele unei asocieri funcționale la Constanța sunt aproape nule.

Și, uite așa, Tulcea a devenit un exemplu de bune practici pentru Constanța, care excelează la capitolul circ și panaramă.

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management a Destinației Turistice a Deltei Dunării
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management a Destinației Turistice a Deltei Dunării

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult