AcasăActualitateImpozitul specific, proiect pilot implementat de hotelierii din România

Impozitul specific, proiect pilot implementat de hotelierii din România

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a propus un proiect de lege care prevede un impozit specific pentru operatorii de turism din România iar, prin intermediul deputatului Mircea Titus Dobre, propunerea a ajuns în Camera Deputaţilor unde a fost votată cu 204 voturi pentru şi 10 împotrivă.

Este un proiect pilot care aduce beneficii majore turismului românesc.

Legea urmează să fie promulgată de către preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, însă, în acest moment, Gabriel Biriş, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice se opune vehement impozitului specific.

Mohamad Murad, preşedintele FPTR spune că prin implementarea acestui impozit se crează o serie de avantaje, atât pentru oamenii de afaceri cât şi pentru organele statului:

– asigurarea de venituri mai mari la bugetul de stat, fără împovărarea excesivă a agenţilor economici,

– promovarea unei etici în afaceri,

– eliminarea concurenţei neloiale,

– conformarea voluntară,

– eliminarea controalelor care au devenit apăsătoare şi neconstructive,

– eliminarea evaziunii fiscale,

– largirea zonei de impozitare şi educarea agenţiilor econimici de a onora obligaţiile fără a fi nevoiţi să apeleze la alte metode care ar putea să creeze o relaţie incorectă cu reprezentanţii statului.

Concret, legea prevede eliminarea impozitului pe profit şi stabilirea unei sume fixe de plată către bugetul de stat, sumă calculată pe locul de cazare.

În această situaţie agenţii economici din turism vor plăti la bugetul de stat o sumă fixă, eliminându-se orice calcule contabile, controale ANAF sau suspiciuni de evaziune fiscală. 

Metoda este una implementată de mult în ţările europene însă în România există persoane care se opun unei astfel de proceduri, poate şi pentru că mulţi angajaţi de la stat ar putea să nu-şi mai justifice salariul.

Așa cum e acum impozitul, aparent e în favoarea noastră, dar în realitate ajută statul, care n-o să mai încaseze doar 20 de milioane de euro impozit pe profit de la hotelieri, ci 60 de milioane de euro. Dacă se vor aduna și restaurantele, suma obținută va depăși 100 de milioane de euro”, a declarat Mohamad Murad.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis iar FPTR face un apel către acesta să analizeze cu atenţie propunerea şi să promulge legea care, spun reprezentanţii federaţiei, va relansa turismul românesc.