AcasăActualitateFraudarea alegerilor la Lumina: 13 membri ai unor secţii de votare, cercetaţi

Fraudarea alegerilor la Lumina: 13 membri ai unor secţii de votare, cercetaţi

Treisprezece membri ai unor secţii de votare din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, sunt cercetaţi de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru fraude la referendum, fiind acuzaţi că au introdus în urne buletine de vot pentru alegători care nu au votat şi că au semnat în locul acestora. Paradoxal, în localitatea Lumina, primar este  Dumitru Chiru, fratele preşedintelui organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, actualul candidat la Senat, Christian Gigi Chiru.

În continuarea cercetărilor în dosarul privind fraude la referendumul din 29 iulie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări în cazul membrilor a două birouri electorale din judeţul Constanţa, se arată într-un comuncat de presă de joi al Ministerului Public.

Procurorii au dispus miercuri începerea urmăririi penale faţă de Lenuţa Lăcrămioara Simion, Georgiana Andronic, Marioara Miuţu, Răzvan Alexandru Covaliuc, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimic, toţi fiind membri ai Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina la referendumul din 29 iulie.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi şase membri ai Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, respectiv Elena Iordan, Gheorghe Grădişteanu, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilica Vărvăroiu şi Adelina Gabriela Tache.

Cei 13 membri ai secţiilor de votare sunt acuzaţi că au introdus în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau că au falsificat documente de la birourile electorale, fapte prevăzute de articolul 55 din Legea 3/2000.

Procurorii arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale că, la referendumul din 29 iulie, „învinuiţii au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral”.

În urmă cu două zile a fost începută urmărirea penală în cazul altor cinci membri ai unei secţii de votare din Ovidiu, judeţul Constanţa, pentru fraude la referendumul din 29 iulie, fiind acuzaţi de aceleaşi fapte.