Felix Stroe: ”Cele mai multe probleme în atragerea de fonduri europene vin din partea autorităților locale publice”

Aflat la București, la ediția 21 a Expoapa 2019, în calitate de președinte al Asociației Române a Apei, Felix Stroe a purtat o serie de discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, precum și cu miniștri secretari de stat, discuții al căror principal subiect a fost atragerea de fonduri europene prin proiecte viabile și necesare.

Felix Stroe a vorbit despre problemele cu care se confruntă, la nivelul județului Constanța, privind implementarea unor proiecte de apă, canalizare, și epurare:

”Ministerul Fondurilor Europene face eforturi extraordinare ca până la sfârșitul acestui an să avem cel puțin zece proiecte majore aprobate. Din păcate, până astăzi au fost aprobate doar șase proiecte majore, dar ne dorim ca până la finele acestui an să mai avem semnate încă zece. Problemele nu sunt la București, din păcate, ci sunt la autoritățile publice locale. Există această autonomie a autorităților publice locale care nu întotdeauna înțeleg interesul general. Noi avem un proiect în județul Constanța, cel mai mare proiect din Europa Centrală și de Est pe care nu putem să-l promovăm în viteza necesară, pentru că mai sunt autorități publice locale care nu vor să dea hotărâri de consiliu local, care desființează hotărâri de consiliu local din cele pe care le-au dat, decizii care se răsfrâng asupra fondurilor europene pe care România poate să le absoarbă, dar nu reușește. Acești bani rămân la Bruxelles și nu ne duc alții grija, dacă noi singuri nu avem grijă să facem ce trebuie făcut. Am avut o discuție aplicată cu doamna ministru a Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, iar în perioada următoare se vor organiza întâlniri regionale cu primarii și președinții de Consilii Județene din toată țara, astfel încât să înțeleagă toată lumea că pentru a face absorbție este necesar un efort susținut, de la operatorul regional și autoritatea publică locală, până la minister. Dar, repet, cele mai multe probleme există la nivelul de jos, la nivelul autorității publice locale.  Nu vreau să dau numele primăriilor din județul Constanța care se opun proiectelor europene, pentru că nu vreau să intru în război cu nimeni. S-ar putea interpreta ca un război politic și nu e vorba de coloratura politică aici, ci despre calitatea vieții cetățenilor. Nu se poate fără apă, canalizare, și epurare.”, a spus Felix Stroe, director general al SC RAJA SA Constanța.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult