AcasăActualitateEvaziune cu zahăr la SC Zahărul Corabia, 21 de persoane au fost...

Evaziune cu zahăr la SC Zahărul Corabia, 21 de persoane au fost duse la audieri

DIICOT anunţă că o grupare de evazionişti, care derulau operaţiuni ilegale, prin 24 de societăţi în Bugaria şi Ungaria, a fost anihilată, una dintre acuzaţiile aduse referidnu-se la înregistrarea fictivă a 10.000 tone de zahăr la SC Zahărul Corabia, prin care statul a fost păgubit cu 6,3 milioane de lei.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 21 de persoane, specializat în evaziune fiscală”, informează, luni, Direcţia.

Membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 24 de societăţi comerciale, pentru derularea de activităţi de comerţ ilegale cu zahăr sau alte mărfuri.

Astfel, ca mod de operare, acuzaţii au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA.

În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate de către membrii gruparii.

De exemplu, prin intermediul uneia dintre societăţi, SC Zahărul Corabia SA, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 6.300.000 de lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone zahăr, ca fiind livrare intracomunitară.

Prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat depăşeşte suma de 8.000.000 de euro.

Zece percheziţii domiciliare au avut loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Olt şi Ilfov, la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale administrate de către aceştia.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse 21 de persoane în vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI – DJI Dolj şi DGIPI Dolj.