Și în această vară, județul Constanța s-a transformat în capitală culturală, pentru că Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului a adunat sute de spectatori încântați să participe la maratonul de teatru, dar și de artă stradală, desfășurat la malul Mării Negre.Erwin Șimșensohn managerul Teatrului de Stat Constanța și cel care a gândit și a dus acest festival la un nivel de excepție spune că proiectul va continua și va crește în următorii ani, atâta timp cât el va rămâne la conducerea TSC.
Reporter: Ați obținut nota 9.87 după analiza proiectului de management. Veți rămâne la conducerea Teatrului de Stat Constanța și în următorii cinci ani?
Erwin Șimșensohn: Cu siguranță voi rămâne în următoarea perioadă, pentru că începe un nou proiect de management, un proiect pe care l-am scris și pe care mi l-am asumat. Sunt multe lucruri pe care doresc să le mai facem aici, la Teatrul de Stat Constanța. Avem o listă de obiective, avem o serie de obiective majore pe care le urmărim. Am pornit pe un drum, vom continua să mergem pe el, dar niciodată nu cred că pot spune cu mâna pe inimă și cu certitudine că da, vom mai sta încă trei, cinci sau zece ani. Cu siguranță voi mai fi aici o perioadă pentru a reuși să pun în practică măcar o parte din lucrurile pe care mi le-am propus pentru următorul mandat.
Rep: În această perioadă la Constanța se desfășoară SEAS, cel mai mare și mai ambițios proiect cultural din județul nostru. Deși asistăm la un festival de teatru de amploare, Constanța nu are o sală de spectacol în care actorii Teatrului de Stat să își desfășoare activitatea. Ce știți despre lucrările care se desfășoară acum la sediul Teatrului? Când va putea fi folosită clădirea?
E.S.: Din câte știu, dar este o informație verbală, lucrările se vor termina vara următoare. A fost o informație care m-a luat puțin prin surprindere, pentru că eram convins că lucrările se vor finaliza, totuși, în anul 2024. Primisem asigurări în sensul acesta, în toamna anului 2023. Atunci mi s-a spus că vor fi gata în primul semestru al anului 2024, apoi că în toamnă. Acum am fost informat că lucrările se vor finaliza în vara anului 2025.
Asta înseamnă că, din păcate, în prima stagiune a noului meu mandat din nou vom fi limitați la a juca proiectele proprii ale Teatrului în Sala Studio sau în alte spații pe care poate vom reuși să le identificăm, să le creăm, să le repunem în funcțiune. Dar, cu siguranță, sala pe care o renovează în acest moment Primăria nu o vom avea până vara viitoare. Sper din suflet ca atunci chiar să o avem, pentru că m-aș bucura foarte mult ca la ediția următoare a SEAS, care a devenit un eveniment de referință național și este așteptat nu doar de constănțeni, ci și de foarte mulți români din întreaga țară, să putem programa spectacole și la sala Teatrului de Stat.
Rep: SEAS a devenit o tradiție în Constanța. Trupe de teatru din întreaga țară, dar și din străinătate vin la Constanța, la festival. Crește numărul spectatorilor de la o ediție la alta?
E.S.: Categoric că a crescut numărul spectatorilor, dar a crescut i numărul reprezentațiilor. Foarte mulți dintre spectatori ne-au întrebat de programul festivalului cu câteva luni înainte de debutul acestuia. Am început să primim mailuri, mesaje pe rețelele sociale de la oameni care au dorit să știe din timp ce pregătim pentru SEAS. Mai mult, am reușit să atingem un obiectiv pe care ni-l propusesem în anii anteriori, acela de a ajunge să devenim relevanți cumva pentru promovarea turismului pe litoral, în sensul în care sunt oameni care își programează concediile în funcție de programul SEAS. Pentru mulți, decizia de a veni pe litoralul Mării Negre este condiționată și de programul acestui festival major, iar pentru noi asta este o mare reușită. Ne-am propus să demonstrăm că acest oraș are mult mai multe puncte de atracție decât plaja.
Așa cum am spus, numărul spectatorilor a crescut de la an la an și datorită faptului că am diversificat tipurile de spectacole. Anul acesta, de exemplu, am avut multe spectacole pentru copii cu instituții de elită din țară, cume este Opera Comică pentru copii, care a avut patru spectacole diferite. ”Bubu la mare” este ceva inovativ pentru că vorbim de un produs artistic destinat antepreșcolarilor, copii între 0 și 3 ani, plus trei producții mai, una de teatru pentru copii, una de balet pentru copii și una de operă pentru copii. Opera lui Mozart adaptată într-o variantă pentru copii. Pe lângă spectacolele pentru copii, anul acesta am avut în plus producții invitate din afara țării. Un spectacol de flamenco de la Barcelona Flamenco Ballet, un spectacol care a stârnit interesul foarte multor constănțeni și turiști aflați pe litoral. Dincolo de aceste spectacole invitate în cadrul SEAS, vorbim despre secțiunea SEASTREET care a avut anul acesta ca invitate trupe din Spania și Franța, companii care au prezentat spectacole de anvergură. Acest gen de spectacole atrage foarte mulți oameni. Este un gen care a crescut de la an la an și în alte orașe mari din România și sunt convins că în anii următori această secțiune va căpăta o dimensiune și mai mare aici, la Constanța.
Rep: Ce ne pregătiți pentru stagiunea următoare? Ce alte proiecte aveți pentru Teatrul de Stat, dar și pentru viața culturală a Constanței?
E.S.: Pentru viața culturală a Constanței am încercat să ne implicăm și să sprijinim dezvoltarea mai multor proiecte. De exemplu, concertele Madrigal din acest an, care inițial nu făceau parte din programul SEAS, au ajuns sub umbrela noastră pentru că ni s-au părut eveniment extrem de importante și relevante pentru peisajul cultural constănțean. Ne-am dorit foarte mult ca ele să aibă continuitate, să nu se facă pauză. De aceea, anul acesta le-am preluat sub umbrela noastră. Festivalul KIMARO, Festivalul de Film SUNSCREE, Gala de Actorie Hop, Tabăra de Creație Dramaturgică, Tabăra de Dramaturgie pentru Adolescenți,Festivalul Șerban Ionescu, unde suntem coproducători, și multe alte proiecte importante, care încet încet, de la an la an schimbă peisajul cultural al orașului și al județului.
În ceea ce privește viitoarea stagiune a Teatrului de Stat Constanța, sper să fie una frumoasă cu premiere interesante. Pot să vă spun că încercăm să deschidem această stagiune cu o premieră în regia lui Radu Afrim, cel care ne-a adus un premiu UNITER pentru cel mai bun spectacol, Seaside Stories, spectacol pe care l-a regizat la noi în 2022, deci acum la doi ani distanță, Radu Afrim este din nou invitat să lucreze un spectacol. Vom avea premiera oficială a spectacolului ”Casa Bernardei Alba”, regia Diana Mititelu, care a avut avanpremiera în primăvară, înainte de închiderea stagiunii. Vom avea invitați regizori precum Alexandru Mâzgăreanu, care va monta un text foarte cunoscut în ultimii ani, ”Incendii” de Wajdi Mouawad. Un text foarte bun, care devine din ce în ce mai relevant în contextul acesta în care vorbim de războaie peste tot în lume. Regizorul Andrei Măjeri, un regizor tânăr, dar cunoscut publicului, pentru că anul acesta a câștigat premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul ”Cine l-a ucis pe tata?”, de la teatrul Metropolis din București, va regiza în primăvara anului viitor o dramatizare după un roman celebru.
În ianuarie februarie sper ca, în sfârșit, să o avem pe Ada Milea și să finalizăm un proiect pe care l-am început în pandemie și a trebuit să îl întrerupem. Sper să avem patru sau cinci premiere, dar depinde foarte mult de spațiile pe care le avem la dispoziție. Evident, vom participa la festivaluri: mergem la Brăila cu ”Trilogia belgrădeană”, la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești cu ”A douăsprezecea noapte”, la Galați și la Festivalul Național de Teatru unde suntem selecționați cu două producții: ”A douăsprezecea noapte”, pe care o jucăm de două ori, dar și cu ”10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”.