Erwin Șimșensohn: ”În Constanța există un public inteligent, iubitor de artă, care are nevoie permanentă de produse culturale de cea mai bună calitate”

În condiții atipice, cauzate de pandemia de Coronavirus, Teatrul de Stat Constanța a reușit să organizeze cel mai important eveniment cultural al verii, un festival de artă în care s-au regăsit spectacole de teatru, concerte, lansări de carte, proiecții de filme spectacole de stand-up comedy și improvizație, spectacole pentru copii.

 

Timp de aproape două lunii, mii de spectatori s-au bucurat de cultură de cea mai bună calitate.

 

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, ne-a acordat un interviu despre cum s-a desfășurat BestSummerArtFEst, Constanta2020.

 

 

Be Safe a fost cel mai important eveniment cultural din Constanța într-o perioadă în care cultura a fost grav afectată de pandemia de Coronavirus. Cum ați reușit să vă mobilizați și să faceți față tuturor problemelor?

 

 

Erwin Șimșensohn: Cu foarte multă responsabilitate. Pe de-o parte, cu foarte mare grijă la respectarea strictă a măsurilor de prevenire a contaminării, iar pe de alta ținând foarte mult să oferim un program extrem de consistent din punct de vedere cultural. A fost, întradevăr, un efort ieșit din comun din partea unei echipe extrem de inimoase și pasionate, însă care ne-a adus foarte multe satisfacții. A fost o mare provocare și sunt mândru că pot spune că i-am făcut față cu brio. A fost o adevărată renaștere a verilor de altădată, când Constanța devenea pe timpul sezonului estival capitala culturală a României. Timp de șase săptămâni, zeci de spectacole, concerte, filme, lansări de carte și alte evenimente au făcut din Constanța cel mai fierbinte punct pe harta culturală a țării. O mare performanță o considerăm și deschiderea, după mai bine de 12 ani, a Teatrului de Vară Soveja, un loc extrem de important pentru identitatea culturală a urbei.

 

 

Când s-a născut ideea organizării festivalului, a cui a fost și cine a contribuit la materializarea ei?

 

 

 – Ideea unei stagiuni estivale am avut-o încă dinainte de a deveni managerul teatrului, de altfel este unul dintre proiectele propuse și în proiectul de management pe care l-am depus la concurs. Însă, nu cred ca am fi demarat acest proiect chiar din această vară dacă nu ne-ar fi forțat contextul nefericit legat de pandemie. După cum bine se știe, în luna iunie ar fi trebuit să organizăm cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru “Miturile Cetății”. Starea de urgență ne-a obligat să anulăm acest eveniment, iar inițial am vrut să îl reprogramăm pentru luna august. Ulterior, am venit cu ideea organizării Stagiunii Estivale și iată că am reușit să relansăm un adevarat fenomen cultural în orașul nostru.

Primii carora trebuie sa le multumesc pentru această reușită sunt extraordinarii mei colegi de la Teatrul de Stat Constanța, cei care au pus multă pasiune și dăruire în organizarea Stagiunii BE.SAFE. Bineînțeles, evenimentul a fost posibil doar cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, principalul finanțator, al Primăriei Constanța, precum și al partenerilor culturali, Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada” și Teatrul pentru copii si tineret “Căluțul de Mare”, partenerilor media și al sponsorilor.

Vreau să mulțumesc din suflet spectatorilor, cei care au fost alături de noi și au fost prezenți la toate evenimentele. Ei sunt cei care ne dau forța și energia de a merge mai departe, chiar în vremuri dificile.

 

 

Câte spectacole au fost în total și ce alte evenimente au fost in cadrul Stagiunii?

 

 

 – Programul a fost unul extrem de bogat. Au fost prezentate în fața spectatorilor constănțeni 47 de evenimente: 23 de spectacole de teatru din întreaga țară (Constanța, București, Iași, Târgu-Mureș, Ploiești, Sibiu, Pitești, Botoșani, Târgoviște, Petroșani), trei Gale de Operetă (două de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București și unul de la Teatrul Național de Operă si Operetă „Nae Leonard” din Galați, un concert de muzică tradițională veche românească (Grigore Leșe și Taraf de Caliu) un concert etno-jazz (“Săftița” – Marius Mihalache & Band), o lansare de carte, cinci proiecții de filme selectate la TIFF și trei spectacole de folclor (prin Centrul Cultural Teodor T.Burada) și 10 spectacole de teatru pentru copii (prezentate de Teatrul pentru copii și tineret “Căluțul de Mare”).

 

 

Au venit constănțenii la spectacole? A avut acest festival succesul scontat?

 

 

 – Constănțenii au fost alături de noi încă de la începutul Stagiunii BE.SAFE. De fapt, este singurul barometru prin care putem cuantifica succesul festivalului. Am fost cu adevărat impresionați de modul în care au răspuns spectatorii la invitațiile noastre. Ne-au demonstrat, încă o dată, că în Constanța există un public inteligent, iubitor de artă, care are nevoie permanentă de produse culturale de cea mai bună calitate. Faptul că au fost atât de mulți spectatori la evenimentele noastre, în ciuda situației dificile din această vară, este un semnal clar că teatrul și arta în general sunt o componentă vitală, primordială din viața cetățenilor și a societății.

 

 

Vor urma și alte ediții?

 

 

 – Bineînțeles. Dorim să devenim mai buni de la an la an. Vrem să creștem numărul reprezentațiilor, numărul locațiilor în care organizăm evenimente, să diversificăm tipul de evenimente, să atragem din ce în ce mai mulți parteneri locali, naționali și internaționali și mai ales, sa creștem considerabil numărul spectatorilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult