AcasăActualitateElevii de la „Gheorghe Țițeica” au finalizat un nou proiect eTwinning, cu...

Elevii de la „Gheorghe Țițeica” au finalizat un nou proiect eTwinning, cu parteneri din șase țări

Anul școlar 2022-2023 a însemnat, pentru elevii de la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, participarea la multiple proiecte locale, județene, regionale, naționale și internaționale, aceasta fiind una dintre laturile cele mai importante ale dezvoltării elevilor, căreia cadrele didactice ale instituției îi acordă o atenție deosebită.

Unul dintre proiectele cu cel mai mare impact asupra comunității din jurul școlii constănțene sus-amintite a fost ”The Shapes in Our Lives” / „Formele în viața noastră”, un proiect eTwinning creat în onoarea matematicianului român Gheorghe Țițeica, al cărui nume îl poartă instituția inițiatoare a proiectului. Acest proiect a implicat elevi cu vârste între 11 și 13 ani, studiind majoritar limba engleză în regim intensiv. Proiectul și-a propus să deschidă perspective asupra felului în care geometria și formele geometrice, în special, relaționează cu toate aspectele vieții noastre. Această perspectivă geometrică asupra realității nu a dezvoltat doar simțul matematic, ci a facilitat și adaptarea la provocările lumii moderne. Prin participarea la activități comune despre forme geometrice în viața reală, elevii au dobândit o înțelegere mai profundă atât a diversității lingvistice și culturale, cât și a unei identități comune.

În cadrul proiectului au fost implicați profesori de limba engleză și franceză, bibliotecari și elevi din opt școli provenind din România, Turcia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, reunind peste 500 de membri. Enumerăm celelalte școli participante: Școala Gimnazială „Sfântul Silvestru” din București, DDS 1 Circolo din Villabate Palermo, Italia, Vilniaus Simono Konarskio gimnazija din Vilnius, Lituania, Agrupamento de Escolas de Vale do Tamel Barcelos din Lijó, Portugalia, Základná škola kniežaťa Pribinu din Nitra, Slovacia, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu din Ünye/Ordu, Turcia, Beştepe Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu din Çankaya/Ankara, Turcia.

Coordonatoarea proiectului, prof. Dorina Șacu, care nu este la prima experiență de acest tip, aceasta fiind, de-a lungul timpului, cea care a implementat în Școala „Gheorghe Țițeica” proiecte Comenius și Erasmus, a declarat:

„Alături de colegele mele cărora le mulțumesc pe această cale – prof. Cristina-Tita Lomnoșanu, prof. Adina Netedu, prof. Nicoleta Savu, prof. Doinița Stoian, prof. Veronica-Diana Hagi și bibliotecar Anca Moșoiu, am reușit să ducem la bun sfârșit activitățile prevăzute în calendarul evenimentelor proiectului „The Shapes in Our Lives”. Acesta a fost o oportunitate extraordinară pentru elevi de a observa lumea cu ochi curioși, printr-o lentilă geometrică care reglezează armonia universală. În plus, aceștia au beneficiat de deschiderea către alte culturi relaționând cu colegi din alte țări și au putut să își dezvolte abilitățile de comunicare în limbile engleză și franceză.”

O parte dintre produsele finale ale proiectului pot fi vizualizate prin accesarea link-urilor către cărțile electronice intitulate „Our countries, our Christmas traditions”, accesibilă prin https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/aonlplw_TumTe_LP7EuheQ/FWPBnyLDTD2HV0KsNMu-Uw-right , respectiv „Shapes in caligrams, poems and idioms”, accesibilă prin https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/VIeNKCjDSTSbb4OR_AI5oQ/1rNUrNj0SdCBj_yenmdUNQ .

„Felicit toți elevii și toate cadrele didactice implicate în acest proiect european. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că elevii sunt, de multe ori, mai atrași de activitățile de învățare nonformale decât de cele tradiționale, iar în școala noastră încercăm să le creăm cât mai multe oportunități în acest sens. Sunt convinsă că, la finalul proiectului „The Shapes in Our Lives”, mulți dintre elevi pot spune că și-au făcut prieteni în alte țări, că în bagajul lor de experiențe au adăugat amintiri frumoase și că, mai ales, le-a crescut dorința de a se deschide către lume.”, a declarat prof.înv. primar Florentina Țigmeanu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”.