AcasăActualitateDeputatul Dănuț Aelenei a adresat o scrisoare Patriarhiei Române, pe tema reactivării...

Deputatul Dănuț Aelenei a adresat o scrisoare Patriarhiei Române, pe tema reactivării Mitropoliei Tomisului

Deputatul de Constanța Dănuț Aelenei a adresat marți, 4 iulie, o scrisoare Patriarhiei Române, personal Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințiților și Preasfințiților Părinți Mitropoliți, Arhiepiscopi și Episcopi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Obiectul epistolei oficiale este demersul comun al societății civile și oficialităților din tot spectrul social și politic, de reactivare a Mitropoliei Tomisului.

Deși înțeleg și respect autonomia garantată de lege a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase, totuși, obligația mea legală și morală, de deputat al României, este aceea de a veghea la interesul fundamental al națiunii mele și al cetățenilor care fac parte din circumscripția mea. De aceea, cu deosebită onoare, vă aduc la cunoștință că interesul națiunii mele, exprimat prin cetățenii acesteia, locuitori ai Dobrogei, este acela de a avea cât mai curând o mitropolie a Tomisului. (…) Motivațiile cererilor pe care le-am analizat sunt multiple: argumente istorice, documentare, canonice, organizatorice, administrative, diplomatice și de securitate națională.”

Demersul deputatului de Constanța se alătură celui întreprins de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, dar și de o serie de personalități politice, culturale, literați, academicieni, dar și oameni de rând, care își doresc împlinirea acestui deziderat sfânt.

„Concluzionând, vă asigur că populația Dobrogei este și se simte discriminată față de populația celorlalte provincii și regiuni care dispun de centre mitropolitane pe teritoriul lor (dacă nu în similitudine cu mitropoliile din vechile principate românești, atunci măcar în rând cu mitropoliile din Oltenia, din Banat ori de la Cluj, ultima dintre ele fiind activată în timp record de către Sfântul Sinod)”, a rezumat deputatul Dănuț Aelenei.

Reactivarea mitropoliei Tomisului nu este un act de clemență din partea cuiva, nici un orgoliu de moment al unei persoane sau al unui grup de persoane, ci confirmarea realității, înțelegerea interesului național și, nu în ultimul rând, cele mai bune soluții misionare, patriotice și nediscriminatorii în interesul națiunii române.