Președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, alături de vicepreședintele Dumitru Daniel Learciu şi directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, au inaugurat astăzi clădirea modernizată a Delfinariului.
Investiţia s-a realizat printr-un proiect european în valoare de aproximativ 13 milioane lei, din care circa 8 milioane asigurați de CJ Constanța.
Lucrările au presupus extinderea, acoperirea și modernizarea clădirii complexului muzeal, iar acum la finalul proiectului, există o capacitate suplimentară de aproape 750 de persoane.
Cladirea Complexului a fost acoperită cu panouri tristrat cu porţiuni din învelitoare vitrată, s-au închis şi extins gradenele, spaţiile de expunere de sub gradene, s-au amenajat grupuri sanitare şi un spaţiu de acces pentru public (platformă de acces cu trepte şi 2 rampe).
Totodată, prin implementarea proiectului, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa a fost dotat cu instalaţie hidranţi de incendiu, instalaţie ventilaţie – climatizare, instalaţie dezumidificatoare de aer, cu maşină frigorifică şi scaune spectatori corespunzătoare numărului extins de locuri (de la 600 la 1348 de locuri).
“Nini şi Chen Chen, cei doi delfini, s-au acomodat foarte bine cu noua lor locuinţă. Vreau şă subliniez faptul că acesta este primul pas dintr-un proiect pe termen mai lung care prevede dezvoltarea Complexului Muzeal. Până la sfârşitul anului avem intenţia de a achiziţiona mai multe mamifere, ca o primă necesitate. Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm această lucrare şi ne dorim să putem duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus” a declarat preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu.
“Pentru a putea aduce noi animale în cadrul Complexului, cel mai important este să avem condiţiile necesare. Acum am făcut un prim pas în acest sens. Criteriul de bază în Europa, în acest moment este oferta de condiţii pentru a putea achiziţiona animale. În momentul în care vom avea un bazin corespunzător pentru pinguini, din cei 200 de la London Zoo, cu siguranţă vom avea 10 sau 20. La fel se va întâmpla şi cu leii de mare. Deja cu delfinii am păşit în lumea bună, pentru că suntem printre primele Delfinarii din Europa ca şi dotare, ca şi sistem de filtrare şi ca ofertă pentru vizitatori.”, a spus Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Constanța