CT BUS – Constanța, primul oraș din țară care implementează tehnologia e-Ticketing ABT

CT BUS lansează sistemul de e-Ticketing ABT! Constanța devine, astfel, primul oraș din țară care implementează această tehnologie împreună cu facilitățile plăților cu card bancar în regim de tranzit.

E-ticketingul este esențial unui oraș în plină dezvoltare, iar achiziția acestei tehnologii plasează Constanța în topul exclusivist al orașelor smart, asemenea sistemelor din Londra sau Viena.

Vă prezentăm astăzi noul sistem de taxare pentru autobuzele CT BUS, un proiect care a început cu mai bine de un an de zile în urmă, cu o suită de consultări de piață, cu mult interes din partea companiilor importante din lume, cu un suport din partea VISA și MasterCard, un caiet de sarcini care s-a scris foarte greu pentru că este un proiect nou și abordările în privința ticketing-ului sunt în permanentă evoluție și atunci am dorit să livrăm serviciul de mâine, nu serviciul de ieri. O companie românească asociată cu o bancă reprezentată local este câștigătoarea acestei licitații, este vorba de RADCOM care este asociată cu OTP. Acest sistem, care se numește ABT, este unul similar cu sistemele foarte importante din Europa. Vorbim despreLondra, despre Viena. Este o încercare și pentru ei. Este un sistem complex, un sistem unic în România. Abia așteptăm să instalăm noile validatoare, noile automate de vânzare carduri pe autobuzele CT BUS și, foarte important, acest sistem este scalabil și poate crește la nivelul întregului municipiu.”, a declarat Bogdan Niță, director general CT BUS Constanța.

Avantaje e-ticketing:

Integrarea facilă cu alți operatori de transport și cu alte instituții (parcări, muzee, etc), întrucât sistemul nu mai depinde de layoutul de card; integrarea cu o instituție de clearing poate realiza distribuția automată a veniturilor.

🔵 Călătorul poate achiziționa un număr nelimitat de titluri de călătorie, iar sistemul va selecționa întotdeauna soluția cea mai avantajoasă pentru acesta, atât la emitere cât și la validare;

🟡 Călătorul are la dispoziție numeroase variante de achiziționare a titlurilor de călătorie: portal online, aplicație mobilă, punct de vânzare, automat de vânzare;

🟣 Plata cu cardul bancar direct la validator, nu a unei călătorii cu preț fix, ci în funcție de politica tarifară a operatorului de transport, astfel că se poate plăti un bilet tip check in – check out / distanță sau în funcție de tipul liniei, de oră, de numărul de călătorii pe o perioadă de timp, etc.

🟠 Folosirea cardului bancar exact așa cum este folosit un card proprietar de transport în prezent. Denumirea de „card as a credential” este deja populară în transport și permite călătorului activarea de abonamente de transport pe cardul bancar, inclusiv a celor subvenționate degrevând în timp operatorul de transport de activitatea de personalizare și vânzare a cardurilor proprii.

🔵 Puncte de vânzare la terți, echipate cu dispozitive mobile light (telefon sau tabletă) care le permit partenerilor să reîncarce conturile călătorilor fără a fi nevoie de infrastructuri sofisticate.

🟢 Portal web pentru călători, care simplifică procesul de achiziție pentru călători: în cadrul portalului, o persoană poate gestiona un portofoliu de conturi (contul propriu și conturile membriilor familiei) și își poate prelungi abonamente, reîncărca portofele electronice și asocia card bancar contului de transport.

📲 Aplicații mobile pentru sistemele de operare Android și iOS care au funcții similare cu cele din portal.

✅ Integrarea de tehnologii și sisteme ce asigură administrarea în mod eficient și securizat a resurselor orașului, contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, la dezvoltarea comunității și protejarea mediului.

Decebal Făgădău:

CT BUS, copilul care crește frumos, devine adaptat la tehnologia de mâine. La Constanța, îți vei cumpăra singur, prin orice metodă, călătoria, abonametul sau serviciul pe care tu ți-l dorești. Visul meu ca în My CT eu să am My card, cu care să mă duc la Delfinariu cu copiii, să intru la muzeu, să pot să îmi închiriez bicicleta, să pot să-mi plătesc parcarea, să pot să-mi plătesc călătoria, să pot să merg cu autobuzul turistic, ba mai mult, să mă pot interconecta cu metroul din București când ne programăm o vizită la Antipa și dacă și CFR se modernizează, inclusiv biletul de tren să îl iau de aici, de pe MyCity Card. (…). Visul meu este ca toți constănțenii să aibă acest Card.”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult