AcasăActualitateCristina Dumitrache: ”Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului”

Cristina Dumitrache: ”Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului”

”Astăzi s-a desfășurat prima ședință a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru combaterea traficului de persoane.

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului, care ia naștere din exploatarea vulnerabilităților sociale, economice și emoționale ale victimelor.

Această infracțiune este complexă și implică exploatarea indivizilor prin forță, fraudă sau coerciție în scopuri precum munca forțată, exploatarea sexuală și alte forme de abuz.

Traficul de persoane reprezintă o problemă care afectează toate statele, fiind esențială cooperarea internațională şi schimbul de bune practici.

România este în principal o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, având ca destinații comune Germania, Italia, Spania și Regatul Unit. Între anii 2016 și 2019, au fost identificate 2.613 victime, majoritatea fiind femei și copii, cu exploatarea sexuală drept cea mai comună formă de trafic.

Grupul de Experți al Consiliului Europei privind Acțiunea împotriva Traficului de Ființe Umane (GRETA) a emis al treilea său raport referitor la România, solicitând guvernului să aplice sancțiuni eficace împotriva infracțiunilor de trafic de persoane și să faciliteze accesul victimelor la compensații. Cu toate acestea, în pofida progreselor legislative și politice, GRETA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sentințele suspendate, acordurile de recunoaștere a vinovăției care atenuează pedepsele, și dificultățile în acordarea compensațiilor victimelor. A fost evidențiată și necesitatea unui număr mai mare de anchetatori și procurori specializați în combaterea traficului de persoane, subliniindu-se importanța protecției identității victimelor în cadrul proceselor judiciare.

Prin colaborare, expertiză și acțiuni concrete, comisia urmărește să angajeze toate instituțiile esențiale și organismele relevante, la nivel național și internațional, în lupta împotriva traficului de persoane.

Mă bucur să mă alătur acestei comisii atât de necesare pentru a corecta și îmbunătăți legislația în domeniu.”

Ileana Cristina Dumitrache, deputat PSD Constanța

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!