AcasăActualitateCONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE - Atelierele meșteșugarilor medievali, în Parcul Arheologic...

CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE – Atelierele meșteșugarilor medievali, în Parcul Arheologic din Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost joi, 24 august 2023, gazda deschiderii proiectului științific și cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Au fost prezenți: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, directori de muzee, arheologi și muzeografi din întreaga țară, din Ucraina, Republica Moldova și China.

Președintele Asociației SINE QUA NON, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, a deschis evenimentul prezentând activitățile științifice și culturale cuprinse în proiect, și anume: cinci simpozioane științifice, o masă rotundă, două expoziții temporare, trei prezentări de carte, două tururi ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și zece ateliere meșteșugărești medievale. Totodată, a prezentat cei 38 de parteneri, instituții muzeale, asociații și organizații din întreaga țară, care susțin proiectul Asociației SINE QUA NON.

Au mai susținut alocuțiuni: prof.univ.dr. Marian Cojoc – Universitatea „Ovidius“ din Constanța, prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean – decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, CSI dr. Ion Militaru – Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor“ din cadrul Academiei Române, conf.univ.dr. Mihail Dobre – Universitatea din București, conf.univ.dr. Florian Banu – CNSAS.

Conform programului, a urmat prezentarea a trei cărți de istorie a orașului Constanța și a Dobrogei, după cum urmează: Corina Mihaela Apostoleanu, Gheorghe Dumitrașcu (coord.), Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu, Editura Celebris, Constanța, 2022; Ion Râșnoveanu, Viața cotidiană în Dobrogea interbelică, Editura Cetatea de Scaun; Răzvan Raul Ivan, Orașul Constanța între anii 1918 – 1948, Editura Argonaut, 2022.

În continuare, a fost lansat volumul științific intitulat Arhaelogical Sites of Eurasia from the Neolithic to the Middle Ages / Monumente arheologice ale Eurasiei din Neolitic până în Evul Mediu, Proiect Științific de cercetare Circumpontica, Editura Multiprint, Moscova, 2023. Acest volum conține studii și articole scrise și de cercetători români, printre care: prof.univ.dr. Gheorghe Lazarovici, dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi, dr. Nicolae Alexandru. El a fost prezentat de dr. Ion Pâslaru.

La finalul evenimentului, a luat cuvântul prof.univ.dr. Vasile Sârbu – membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Vineri, 25 august 2023, în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00 se vor desfășura lucrările cuprinse în cadrul simpozioanelor: DE LA SIMBOL LA SEMN / FROM SIMBOLS TO SIGN; CONEXIUNI CULTURALE, ECONOMICE ȘI MONETARE ÎN ANTICHITATE ȘI EVUL MEDIU; CONSTANȚA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ; REPERE FUNDAMENTALE ÎN EVOLUȚIA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI (1923 – 2003); 145 DE ANI DE ISTORIE MILITARĂ ȘI ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA. Comunicări științifice sunt susținute la următoarele instituții: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, la Muzeul Național al Marinei Române, se va desfășura masa rotundă intitulată: PROIECTE CULTURALE ÎN ÎNTÂMPINAREA INFRASTRUCTURII CULTURALE ȘI CONEXE.

Începând cu ora 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi vernisată expoziția temporară intitulată: CULTURA CUCUTENI: DE LA ARTEFACT LA ARTĂ, realizată în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani și Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui. Expoziția prezintă bunurile culturale de patrimoniu ale muzeelor menționate, printre ele aflându‑se numeroase piese de o remarcabilă valoare arheologică. Cultura Cucuteni, cea mai veche civilizație din Europa, datează din perioada 5800 – 3200 î.Hr. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa. A fost lucrată manual, decorată cu motive geometrice, pictată în două sau trei culori (alb, roşu, negru) incizate sau excizate și este extrem de variată în privinţa formelor  şi dimensiunilor.

De asemenea, în Parcul Arheologic Constanța, de la ora 18.00 la ora 22.00, sunt recreate și readuse în fața publicului, atelierele meșteșugarilor medievali. În cadrul acestora, vor fi dezvăluite constănțenilor și turiștilor meșteșugurile prelucrării: lemnului, ceramicii, cojocăritului, țesătoriei, orfevrăriei, a florilor de leac și a lucrurilor mărunte artizanale.

Cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți turiștii sunt invitați să participe, GRATUIT, în perioada 24 – 27 august 2023, la: simpozioanele științifice, vernisarea expozițiilor temporare, prezentările de carte, tururile ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și la atelierele meșteșugărești și spectacolele medievale din Parcul Arheologic Constanța.