AcasăActualitateConsilierul Ovidiu Cupşa vrea să ştie cum votează parlamentarii: „Să facem TVR...

Consilierul Ovidiu Cupşa vrea să ştie cum votează parlamentarii: „Să facem TVR PARLAMENT! Să fie transparenţă!”

Liberalul  Ovidiu Sorin Cupşa, consilier local şi director general la Ceronav Constanţa se declară foarte nemulţumit de lipsa transparenţei în ceea ce priveşte votul în Parlamentul României, motiv pentru care face o propunere pe care are de gând să o şi pună în practică, mai ales după votul de ieri al aleşilor, care l-au scăpat de urmărirea penală pe Gabriel Oprea.

 „Am vazut zilele astea un Parlament parca mai activ ca niciodata – poate si pentru ca se apropie campania?! Ieri Parlamentul il cheama la ordine pe Primul Ministru, il salveaza de la cercetarea penala pe Oprea, falsifica semnaturile senatorilor… azi decide reprimirea lui Petre Roman…

E ok, de altfel, sa ai un Parlament activ, uneori chiar controversat. 
Nu cred in „kumbaya”-ua pe care ar trebuii sa o danseze toti politicienii tinandu-se de mana. Ca fost traitor a unei dictaturi „armonioase” cred ca Parlamentul trebuie sa fie un organism viu, deliberativ, reprezentativ, garant al democratiei si liberei expresii a cetateanului, cu relele si cu bunele sale.

Si gandind eu asa democartic, ma straduiam ieri sa vad impreuna cu un prieten si coleg dezbaterea dintre Premier si niste domni care pareau ca nu inteleg prea bine romaneste, cand… hop!… stiri… iar ceva dezbateri … breaking news… dezbateri… stiri…!

In final ne-am lasat la mana comentariilor televiziunilor, ca n-aveam cum urmari in direct ce se intampla, ca sa ne formam o parere personala noi cu mintile din dotare.

Pe seara… iaca si Oprea! – salvat de ancheta, ca de!… merita dansul mai multa imunitate decat omul de rand. 

Cautam in stanga si in dreapta sa vedem si noi care au fost senatorii care l-au scapat, ca doar pe unii i-am votat si vor veni din nou sa ne ceara votul… dar degeaba, doar cateva nume fara legatura cu circumscriptiile ce ne interesau.

Si, bodoganind noi asa, cu prietenul meu, cum ca „dom’le ar trebui sa ne lase sa vedem ce zic aia, nu sa ne explice moderatorii!”, ne amintim ca furam (imperfectul de la a fi!) noi in Parlamentul Marii Britanii, care fiinteaza de pe vremea lui Cromwell si ca vazuram noi ca baietii aia au descoperit reteta transparentei perfecte: BBC PARLIAMENT.

BBC PARLIAMENT e un post transmis „free” si „online” in toata lumea, ca sa stie tot Commonwealthul – din London pana-n Wellington cum si ce pozitie are fiecare parlamentar englez, care „pe limba lui” este ales sau trimis acasa.

Si am decretat noi pe loc ca „bai, ar trebui sa aiba si Parlamentul Romaniei un TVR PARLAMENT”.

Buna ideea, nu? – ne-am entuziasmat noi.

In felul asta n-ar fi oare mai atent fiecare parlamentar la ce zice si cum zice in plen, in comisii si prin alte locuri?

In felul asta cetateanul de rand fan Oprea poa’ sa se bucure cand acesta scapa de justitie si sa voteze din nou parlamentarul ce l-a sustinut, al’ de-i fan Ciolos poa’ sa-l trimita acasa pe domnul nemultumit de prestatia Guvernului s.a.m.d. Nu-i asa?

Mai ales ca cred ca transparenta asta absoluta ar face mai „user-friendly” institutia Parlamentului.

Cetateanul ar incepe sa-si urmareasca mai aplicat si mai individual alesii, ar evalua care e de buna-credinta, care nu si nu i-ar mai cataloga ca fiind „toti o apa si-un pamant”.

Cred ca cei ce n-au nimic de ascuns n-ar trebui sa se teama de o asa propunere, iar un radio-tv online e ieftin si usor de tinut – mult mai ieftin decat multe gadgeturi care mananca o groaza de bani din diversele bugete.

Deci, domnilor, hai sa facem TVR PARLAMENT, zic! 

Poate fi un proiect interesant pe care am sa incerc sa nu-l las sa ramana la stadiul de propunere. Sunt convins ca, daca incep sa fac sapaturi, voi ma mai gasi si alti alti doritori de transparenta in presa, societatea civila sau chiar in Parlament.

Zile bune tuturor!

Ne vedem la televizor!”,a scris Sorin Ovidiu Cupşa pe Facebook.