AcasăSpecialCONDUCTE PENTRU IRAKIENI. Micu dezvoltă Tuzla pe terenul Costineştiului

CONDUCTE PENTRU IRAKIENI. Micu dezvoltă Tuzla pe terenul Costineştiului

Nici nu a început bine Parchetul Tribunalului Constanţa urmărirea penală împotriva primarului Constantin Florin Micu din Tuzla, că deja ies la iveală alte afaceri cu iz manufacturier (treba manuală se referă la iscălitura ce va încheia declaraţiile din viitoarea anchetă judiciară). Nu mai demult de doi ani, Micu a angajat serviciul gospodăresc al localităţii pe care o păstoreşte, banul public  şi motorina din dotare – pentru consumarea căreia dă acum cu subsemnatul la parchet, pentru a „planta” o conductă de 160 de mm, pe o distanţă de peste un kilometru, undeva pe arătura comunei Costineşti, în beneficiul exclusiv al unui irakian. Chestionat de consilieri cu privire la utilitatea acestei trăznăi, Micu a scuipat printre dinţi o explicaţie de zile mari: „aşa dezvolt eu comuna, bă!”.

Pe ultima sută de metri a mandatului lui Avram Ghebenei la Primăria Tuzla, un afacerist irakian, care s-a pomenit cu o halcă de pământ de 2,5 hectare în zona fostei ferme pomicole, a solicitat eliberarea unui PUZ în vederea dezvoltării unei afaceri imobiliare.  Zona nu e rea, având în vedere că la orizont se vede marea, însă are un impediment cu totul rău: în săbăticia asta nu există drumuri de acces şi reţele utilitare. Până la ultima casă din Tuzla sunt peste 10 kilometri de arătură, ba chiar şi o perdea forestieră ce se încăpăţânează să rămână în bătaia vântului. Accesul din Tuzla e practic imposibil, însă dacă pleci cu tractorul sau cu jeepul de pe varianta Costineştiului, trecând pe lângă staţia de betoane a firmei Costineşti Construct SRL, după fix 1.300 de metri de hârtoape ajungi în inima proiectului rezidenţial. Având în vedere toate aceste aspecte, consilierii din vremea lui Ghebenei au aprobat PUZ-ul, dar au instituit în sarcina irakianului obligaţia de a realiza pe cheltuiala sa proiectele şi execuţia drumului de acces şi a reţelelor de apă şi curent. În scriptele Primăriei Tuzla ca titulari ai proiectului au fost înscrişi irakianul Hanonh Meshkoor, căsătorit cu Dincă Dumitra, şi cetăţeanul român Inacuş Constantin, căsătorit cu Iancuş Elena. În privinţa realizării drumului de acces şi a reţelelor de apă şi curent, consilierii nici nu avea dreptul legal de a hotărî, deoarece realizarea acestora urma să se facă pe 300 de metri de teren apaţinând Tuzlei, dar şi pe un kilometru de teren aparţinând administrativ de Costineşti.

Micu a tras ilegal conducta pentru irakian pe terenul Costineştiului

În toamna lui 2009, când primar al Tuzlei se afla Constantin Florin Micu, consilierii locali au aprobat o rectificare a bugetului local, exprimându-şi acordul pentru suplimentarea investiţiilor edilitare cu sumele necesare înlocuirii unor conducte de apă de 110 mm, situate în interiorul localităţii. Prevalându-se de existenţa acestui proiect, Micu şi oamenii săi au cumpărat, pe blat, 1300 de metri liniari de conductă cu diametrul de 160 de mm, de la ValRom Industries SA Constanţa. Ulterior, serviciul de gospodărire comunală de la Tuzla a dizlocat pe teritoriul administrativ al Costineştiului o echipă de muncitori şi câteva utilaje. În două săptămâni, „băieţii” au plantat conducta care ar urma să aducă apă pe tarlaua irakianului Meshkoor. Lucrarea s-a realizat pe terenul unor privaţi, care nu au fost anunţaţi în această privinţă şi, deci, nu şi-au exprimat în nici un fel acordul. Îmbinările conductei au fost realizate sub supravegherea unui specialist din Constanţa, care – potrivit surselor noastre – s-a deplasat în toată această perioadă cu un autoturism al primăriei. Utilajele au consumat boiereşte din cota de combustibili a Primăriei, cotă prăpădită în chip penal, aşa cum susţin procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa. La finalizarea lucrării, totul s-a dovedit a fi făcut în van, deoarece Primăria Costineşti refuză, chiar şi la doi ani de la incredibila şi costisitoarea trăznaie a lui Micu, să îşi exprime acordul în vederea racordării. Viceprimarul Marian Sărăcilă – cel care ne-a desluşit întreaga operaţiune – spune că a sesizat organele în drept cu privire la prejudiciul cauzat de Micu bugetului local prin acest mod inedit de a dezvolta comuna pe terenul ce aparţine altei localităţi. Să mai spunem că, la momentul de faţă, măreţul proiect rezidenţial al irakianului Meshkoor se rezumă la două gropi cu malurile prăbuşite şi la conducta trasă ilegal pe teritoriul Costineştiului, cu banii, motorina şi resursele umane ale Primăriei Tuzla, neutilizabilă datorită neracordării la reţea.