Comandorul Vasile Chirila, lansare de carte la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a găzduit duminică, 26 iunie 2022, în foaierul Planetariului, un eveniment de lansare de carte a comandorului Vasile Chirila.

Cartea semnată de comandorul Vasile Chirila, “Astronavigaţia de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, prezintă, aşa cum sugerează şi titlul, o expunere a instrumentelor ce sunt în legătură cu evoluţia umană şi problemele inerente determinării poziţiei pe mare.

Momentul acestei lansări de carte a fost ales în strânsă legătură cu marcarea, în data de 25 iunie, a Zilei Internaţionale a Navigatorului, iar în data de 26 iunie – Ziua Drapelului. De altfel, în debutul evenimentului la care au participat cărturari şi artişti ai urbei, a avut loc un moment emoţionant, marcat prin interpretarea Imnului României de către Mădălina Mantu şi Mihăiţă Macoveanu.

„Ne bucurăm foarte mult că de Ziua Drapelului Național avem deosebita bucurie și onoare de a găzdui un eveniment cultural, prezentarea cărții Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo. O carte despre instrumente, despre navigație și nu numai. Despre viață“, a declarat Iulian Călin, directorul CMSN Constanța.

Autorul a dezvăluit publicului câteva detalii din studiile făcute în perioada pandemiei și care au dat naștere acestei cărți.

„În carte detaliem, în primul capitol, instrumentele antice (…) în strânsă legătură cu evoluția metodelor de determinare a punctului navei folosind observații la aștrii. (…) Nicăieri, în nici o carte, aceste instrumente nu sunt prezentate în corelație cu evoluția astronavigației“, a precizat comandorul Vasile Chirila.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult