AcasăActualitateCJ Constanța, undă verde pentru construirea Spitalului de Pediatrie “Mama și Copilul”!

CJ Constanța, undă verde pentru construirea Spitalului de Pediatrie “Mama și Copilul”!

Consiliul Județean Constanța a organizat astăzi, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, o conferinţă de presă cu ocazia semnării contractului de servicii de proiectare (faza PT), asistență tehnică și execuție aferente proiectului „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța”.

În urma finalizării procedurii de achiziție publică pentru serviciile de proiectare (faza PT), asistență tehnică și execuție aferente proiectului, derulată în perioada aprilie – septembrie 2023, operatorul economic câștigător a fost desemnat Asocierea CONCELEX SRL – CONCELEX ENGINEERING SRL – PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL –CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS SRL, acesta fiind confirmat inclusiv de decizia favorabilă a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

În cadrul conferinței de presă, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, împreună cu vicepreședintele Petre Enciu și directorul general al Direcției Generale de Proiecte din cadrul CJC, Elena Georgescu, au prezentat informații pe larg cu privire la evoluția acestui proiect, inclusiv detalii relevante despre termenele implicate și informații despre constructor.

“După o competiție acerbă și un lung proces în care, au fost depuse eforturi constante și s-a luptat cu toate argumentele pentru a susține la finanțare acest obiectiv, astăzi suntem cu toții martorii unei etape deosebit de importante în dezvoltarea comunității noastre. Am ajuns în această etapă datorită unui studiu de fezabilitate desăvârșit și a unei documentații fundamentate foarte bine, concretizată într-un caiet de sarcini care nu a lăsat loc de echivoc. Îi avem alături pe cei care vor transpune în realitate acest obiectiv așteptat de foarte mulți ani de comunitatea constănțeană. Le strângem mâna ferm și ne bazăm pe experiența dumnealor în construirea de infrastructură sanitară similară. Totodată, îi asigur că această instituție va fi un partener de nădejde în perioada următoare. Vom continua să monitorizăm îndeaproape implementarea acestui proiect și vom fi transparenți în legătură cu fiecare etapă. Următoarele nouă luni vor fi dedicate etapei de proiectare, iar restul perioadei, până în iunie 2026, va fi alocată execuției. Împreună, vom construi nu doar infrastructură, ci și un viitor mai bun pentru comunitatea noastră. Mulțumesc echipei de implementare din cadrul CJC, reprezentanților și medicilor din cadrul SCJU Constanța și tuturor celor implicați în acest demers. Nu în ultimul rând, le mulțumesc reprezentanților Guvernului României și în special, domnului ministru Alexandru Rafila, pentru suportul acordat și pentru faptul că au înțeles necesitatea acestui spital. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum această investiție prinde contur și schimbă în bine viața locuitorilor județului Constanța!” – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare (faza PT), asistență tehnică și execuție aferente proiectului este de 402.457.965,59 lei fără TVA, iar termenul de finalizare al investiției este iunie 2026.

Astăzi cu mare bucurie și cu un sentiment de mândrie suntem prezenți la semnarea contractului unui proiect emblematic. Acest eveniment marchează un moment semnificativ și pentru CONCELEX, unde excelența în construcții este mai mult decât un slogan, este un angajament față de inovație și calitate. A fost o procedură transparentă, în care am concurat cu cele mai importante firme din România, dar și cu firme de construcții din afara țării. Vom începe prin a ne dedica etapei de proiectare, asigurându-ne că fiecare aspect este meticulos planificat, respectând cele mai înalte standarde de siguranță și inovație. Cu nouă săli de operație și un regim de înălțime cu două subsoluri, demisol, parter și nouă etaje, acest spital va deveni un centru medical de referință în regiune. Ne vom angaja în respectarea unui calendar foarte riguros a termenelor de execuție, respectiv nouă luni pentru partea de proiectare și 35 de luni pentru execuție. Prin semnarea acestui contract ne afirmăm ca parteneri de încredere în dezvoltarea infrastructurii medicale. Vă mulțumim mult pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a transforma acest vis în realitate! – a declarat Cătălin Vișan, administrator Asocierea CONCELEX SRL – CONCELEX ENGINEERING SRL – PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL –CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS SRL.

Reamintim faptul că proiectul a fost depus la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C12 – Sănătate, la data de 08 decembrie 2022 și a fost aprobat de Ministerul Sănătății la data de 11 ianuarie 2023, cu 87 de puncte fiind clasat pe poziția opt.

Contractul de finanțare a fost semnat la data 20 aprilie 2023, având o valoare totală de 866.841.334,72 lei cu TVA din care 5% reprezintă valoarea contribuției proprie a beneficiarului (43.342.066,74 lei cu TVA).

Principalele obiective ale proiectului, finanțat de Ministerul Sănătății prin PNRR, sunt reprezentate de:

  • construirea unei unități sanitare noi cu funcțiunea de spital destinat secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică;

  • noua unitate va avea 350 de paturi dotate inclusiv cu echipamente IT noi, respectiv 232 paturi – spitalizare continuă, 79 paturi – spitalizare de zi, 39 paturi – ATI, 2 blocuri operatorii (Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli și Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli) precum și 2 unități primiri urgențe (UPU Pediatrie și UPU Obstetrică/Ginecologie);

− noua unitate va fi aliniată la contribuția Tranziție Verde, clădirea respectând standardul NZEB+, respectiv necesarul de energie primară va fi cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB).

− noua unitate sanitară va fi aliniată la contribuția Transformare Digitală prin realizarea unui sistem informatic spitalicesc integrat (SIS) precum și prin asigurarea unui grad de digitalizare extrem de complex fără de care proiectul n-ar fi putut obține finanțarea solicitată și nici punctajul care s-o claseze pe poziția opt în lista PNRR.