AcasăActualitateCetăţeni români cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat

Cetăţeni români cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care au părăsit portul Marina din localitatea Limanu cu o ambarcaţiune fără a îndeplini condiţiile legale de trecere a frontierei de stat.

În data 07.06.2012, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat în Marea Neagră, la o distanţă de aproximativ 18 mile marine travers de mun. Mangalia, o ambarcaţiune de agrement care părăsise apele teritoriale ale României fără a avea efectuat controlul de trecere a frontierei de stat la ieşirea din ţară.

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că într-o ambarcaţiune model Merry Fischer 725, sub pavilion România, se aflau cetăţenii români M.M. de 34 ani, domiciliat în mun. Constanţa şi A.G. de 24 ani, domiciliat în mun. Mangalia, care au decis în jurul orei 12.20 să părăsească portul Marina din localitatea Limanu fără a anunţa reprezentanţii Gărzii de Coastă că intenţionează să depăşească zona apelor teritoriale ale României.

Ambarcaţiunea în cauză a fost monitorizată permanent de lucrătorii din cadrul SCOMAR care au anunţat o echipă mobilă din cadrul Grupului de Nave Mangalia să pornească în urmărirea ei.

Şalupa rapidă a Gărzii de Coastă a reuşit să o intercepteze şi ulterior a escortat-o până în portul Limanu.

Pe numele celor doi cetăţeni români au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de ieşire/intrare din/în ţară prin trecerea ilegală a frontirei de stat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001 modificată şi completată.

Pentru a îndeplini condiţiile legale de ieşire din ţară la bordul unor ambarcaţiuni, cetăţenii români şi străni sunt obligaţi prin lege să anunţe din timp autorităţile de frontieră pentru efectuarea procedurilor legale, în caz contrar putând fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de intrare sau ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.