AcasăActualitateCătălin Trandafir şi Liviu Ghebaur cercetaţi pentru evaziune fiscală cu cereale. Prejudiciul...

Cătălin Trandafir şi Liviu Ghebaur cercetaţi pentru evaziune fiscală cu cereale. Prejudiciul este de 30 de milioane de euro

Patronul United Shipping Agency a fost pus sub urmărire penală alături de alte 19 persoane într-un caz de evaziune fiscală în afaceri cu cereale, prejudiciul calculat la bugetul de stat ridicându-se la 30 de milioane de euro. În dosar mai este cercetat şi Liviu Ghebaur, cel care deţine compania North Star Shipping, firma care deţine monopolul în Portul Constanţa în afacerile cu cereale.

Potrivit unui comunicat DIICOT ”s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 19 persoane, după cum urmează: El Khalil Jihad, Youssef Laoun, Jabre Nassif, El Khalil Raji, Khalil Ibrahim, Saad Iskandar, Stoica Răzvan Laurenţiu, Mărioru Marin, Cobală Mario, Abdulgani Ayla, Trandafir Cătălin, Ghebaur Liviu Şerban, Anghel Mihai, Diţă Carmen, Abboud Samir, Morgan Jacqueline – Audrey – Margret, Răduţă Daniel, Frangu Marian, Bălaşa Natalia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea de acte nereale în faţa autorităţii vamale, contrabandă, spălare de bani”

În data de 17 august, DIICOT a anunţat că a efectuat  56 de percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale precum şi la cţteva locuinţel din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind El Khalil Jihad, 48 de ani şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetaţenie, libaneză şi britanică.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat„, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În perioada 2010 – 2011, aceştia au realizat exporturi masive de cereale, prin nedeclararea provenienţei reale a mărfurilor.

Deşi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de T.V.A.

Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în actele vamale de export, în acest fel realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare