Când bogații turismului fac jocurile, săracii nu au nicio șansă. ”România normală” nu stă la hoteluri de 5 stele

De multe ori privim lucrurile dintr-o singură perspectivă: a noastră. Pentru cei mai mulți dintre noi turismul de pe litoralul românesc înseamnă hotelurile de 4 și 5 stele deținute de personaje care fac valuri la TV și la Guvern.

Oamenii ăștia își arogă dreptul de a vorbi în numele tuturor celor care activează în HORECA, deși nu i-a legitimat nimeni să facă asta.

Recunosc, m-am lăsat prinsă în capcana aceasta, dar cititorii mi-au atras atenția că situația este mult mai complicată, iar discuțiile de ieri, purtate cu Ludovic Orban, nu-i ajută aproape deloc pe cei care practică turism și activități conexe pe litoral sau în Delta Dunării, ca să rămânem în zona noastră.

Presiunea pusă pe premier de către câțiva hotelieri l-a făcut pe acestă să promită o relansare a turismului în luna iunie. Cât de ușor își pot rezolva problemele cei care au bani!

Un astfel de angajament este hazardat, pentru că situația trebuie cântărită cu multă responsabilitate și privind dincolo de afacerile de milioane de euro ale ”marilor investitori”.

Iată mesajul primit de la un cititor:

Nu există doar hoteluri de 4/5 stele și cu bani mulți în spate (cu spații de terase mari). De exemplu, Mohammad Murad poate face „figuri”, tunel bacterian la intrea în hotel, geam de protecție la receptie, (dar toate după ureche, nu după o reglemetare clară), personalul îmbrăcat ca niște roboței, veselă dezinfectată nu știu cum.. etc. (nu spun că nu sunt binevenite, dar te gândești și la ceilalți când vii cu propunerii). Mai există și hoteluri de o stea, două ( margarete), pensiuni, moteluri, hostel, căsuțe de vacanță, campinguri (spații comune la greu, wc, dușuri, împinge tava, etc ). Terase mici unde înaite de pandemie erau maxim 6 mese. Ei cum fac?. Și astea înseamnă HORECA pe litoral. Nu mai pun că turiștii vor socializa, ba pe plajă, ba la Beach Barul de pe plajă, unde se pot îmbolnăvi. Poți lua tu mega, mega măsuri. Se poate ca la două zile de la cazare sa aibă simptome, la cazare neavând temperatură. Cum facem? Mohammad Murad, se gândește doar la el. Hotel de 4/5 stele. Când vii cu propunerii, vino frate și pentru ceilalți, nu doar la tine sau pentru hotelurii de 4/5 stele, că nu toți stăm la ele. O să fie haos pe plaje, pe faleze. Mai stăm și ”la prosop”, nu stăm toți la șezlong și la alte figuri, gen pătuțurile de pe plaje, dj.

În Vamă va fi exact ca în Herăstrău, „partyul ” din weekend. Unul lângă altul și cazările în Vamă sunt hosteluri, căsuțe, gazdă, motel, iar reglementările trebuie date de stat pentru toți, nu doar pentru Murad, dar el la Guvern a discutat de parcă ar fi doar hoteluri de 4 și 5 stele, exact ce are EL.”

Hostelurile, motelurile, căsuțele nu practică nici pe departe prețurile nesimțite pe care le practică hotelurile deținute de cei care s-au erijat în portavocea HORECA.

Acești mici investitori așteaptă de la Guvern măsuri care să se plieze pe unitățile lor de cazare, nu măsuri pe care le-a propus Murad și pe care Guvernul PNL le-a acceptat cu capul plecat.

Turismul românesc înseamnă mult mai mult decât doi gălăgioși care bat cu pumnul în masă și țipă că le mor angajații de foame.

Într-o ”Românie normală” Guvernul ar trebui să se preocupe de problemele tuturor, nu doar de ale celor care sponsorizează campanii electorale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult