AcasăActualitateCămătari extrem de periculoşi, reţinuţi de către procurorii DIICOT

Cămătari extrem de periculoşi, reţinuţi de către procurorii DIICOT

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  SGÎRCITU TITI, ŞTEFAN (fostă SGÎRCITU) LILIANA VALENTINA,CROITORU ION, CROITORU LENUŢA, PANĂ DUMITREL, PANĂ IONUŢ LUCIAN, PANĂ MARIA, ŞTEFAN CLAUDIU DANIEL pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Prin rechizitoriul din data de 15.03.2016  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina ş.a., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte fapte şi persoane, inclusiv faţă de inculpatul Sgîrcitu Titi pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p.

De asemenea, s-a dispus disjungerea urmăririi penale efectuate în rem cu privire la comiterea infracţiunii de camătă, prev. de art. 351 C.p.

Probele administrate în cauza disjunsă cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă, au relevat că la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor menite să prejudicieze Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, inculpaţii Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion (unchiul soţiei inculpatului Sgîrcitu Titi – Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina) şi Croitoru Lenuţa (soţia inculpatului Croitoru Ion) – au conceput şi dezvoltat o grupare criminală, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă, împrumuturi soldate cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate.

S-a stabilit că, pentru realizarea scopului infracţional, inculpaţii Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion şi Croitoru Lenuţa au atras în cadrul grupului şi alte persoane, care au aderat şi au sprijinit gruparea prin contribuţii permanente sau intermitente, dar esenţiale  pentru realizarea scopului urmărit de către membrii acestuia, identificând persoane vulnerabile financiar cărora le erau acordate sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care erau percepute dobânzi într-un procent de 9-10% din suma împrumutată.

Pentru garantarea plăţii împrumutului şi a dobânzilor erau alocate garanţii imobiliare, fie la momentul încheierii contractului (caz în care suma menţionată în cuprinsul convenţiei era mai mare decât cea împrumutată, incluzând şi dobânda), fie pe parcursul derulării acestuia (caz în care, profitând de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobânzile masive solicitate, li se impunea, prin constrângere, încheierea, de regulă, a unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil).

Pentru a disimula modul ilicit de dobândire a imobilelor, inculpatul Sgîrcitu Titi impunea încheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpuşi, membri ai familiei soţiei sale.

Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat că în maniera descrisă mai sus au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub imperiul ameninţărilor exercitate de către  inculpaţii Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion au remis acestora imobile pe care le aveau în proprietate, de fiecare dată contractele fiind încheiate prin interpuşi – membri ai familiei inculpatei Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina.

Totodată s-a reţinut că inculpaţii Ştefan Liliana Valentina, Ştefan Claudiu Daniel şi Pană Maria au  încercat influenţarea persoanele vătămate prin contactarea  acestora la momentul audierilor declanşate în cauză de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Pe anumite  segmente cauza a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al  Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.