AcasăActualitateAlertă de fraudă electorală la granița județului Constanța

Alertă de fraudă electorală la granița județului Constanța

Zilele trecute ne-a atras atenția un articol publicat la sute de kilometri distanță de noi, tocmai în Alba Iulia, dar care conține și informații despre o zonă foarte apropiată de Constanța: județul Tulcea.

Publicația abnews.ro, din Alba Iulia, a publicat un articol, citând surse anonime din Poliția Română, despre desfășurarea unor acțiuni de prevenire a posibilelor fraude electorale. Printre cele 6 județe în care polițiștii ar avea informații că se desfășoară activități de cumpărare a voturilor se numără și județul vecin, Tulcea.

200 de euro/1.000 de lei pentru un vot la Baia, Tulcea

Două fragmente din articolul colegilor de la abnews.ro ne-au atras atenția în mod deosebit:

[…] sunt vizate nu doar rețele clasice, operate prin baronii principalelor partide, dar și rețele mai sofisticate, construite pe schelet religios, sub pretextul întrajutorării unor comunități mai numeroase din anumite confesiuni”, și

„Ar exista suspiciuni conform cărora sumele oferite pentru un vot variază de la câteva sute de lei, în localități precum Babadag sau Mihail Kogălniceanu, și chiar până la 1.000 de lei în altele, precum Baia. Cu alte cuvinte, sumele cresc cu cât mandatele se obțin cu un număr mai mic de voturi, conform unor surse apropiate de acțiunile ce urmează să fie întreprinse de polițiști”.

Ce ne-a surprins, în primul rând, este suma foarte mare despre care se vorbește că ar putea fi oferită pentru un vot în comuna Baia, județul Tulcea. 1.000 de lei nu este deloc o sumă mică, mai ales în localitățile rurale.

În urmă cu patru ani, la alegerile locale, diferența dintre locul 1 și locul 2 a fost în Baia de 169 de voturi. Pentru a recupera o astfel de diferență, la 1.000 de lei votul, cineva ar trebui să investească minim 169.000 de lei, adică aproape 34.000 de euro. O sumă enormă pentru Baia. Cu banii ăștia îți cumperi o casă cu suficient teren în oricare dintre localitățile comunei.

Sursele Atac de Constanța confirmă acțiunea

Cum ni s-a părut exagerat ca cineva să se gândească măcar să cheltuiască o astfel de sumă pentru a câștiga primăria unei comune, am încercat, apelând la sursele noastre, să verificăm, pe cât posibil, informația apărută în abnews.ro. Dar, ca să vă faceți o idee despre dimensiunea foarte mare a sumei în discuție, trebuie spus că pentru campania electorală a unui candidat la primăria unei comune și pentru campania pentru Consiliul Local, legea permite cheltuirea a maxim 6 salarii minime brute pe economie (la valoarea de la 1 ianuarie 2024, 3.300 de lei), adică maxim 19.800 de lei. Cu banii ăștia, la Baia, nu s-ar putea cumpăra nici măcar 20 de voturi.

În urma investigației noastre, se confirmă existența suspiciunilor de fraudă electorală prin cumpărarea de voturi, atât în Baia cât și în alte câteva comune din Tulcea și în unul dintre orașele județului, Babadag. Și, într-adevăr, în Baia ar fi vorba despre cele mai mari sume de bani oferite drept mită electorală.

Acțiunea oamenilor legii ar fi început ca urmare a sesizărilor venite din localitățile respective, mai ales de la persoane cărora li s-au oferit bani, dar care s-au temut de consecințele legale.

În conformitate cu Noul Cod Penal, articolul 386, „Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat, se pedepsește cu închisoarea până la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Suspiciunile se îndreaptă spre candidata PNL

Deși ne-am pus în funcțiune toate metodele de persuasiune, nu am reușit să obținem un nume de suspect de la sursele noastre. Ni s-a confirmat, însă, că nu este exclusă nici implicarea unor oameni ai bisericii. Ceea ce reduce, practic, cercul de suspecți la unul singur.

Candidata PNL la primăria Baia, despre care am mai scris, doamna Liliana Marinescu, se află la a treia tentativă de câștigare a funcției de primar și pare mai hotărâtă ca niciodată să-și realizeze acest vis. domnia sa a fost auzită spunând în mod repetat că de data asta va câștiga cu un avans de 200 de voturi, fiind, totuși, greu de spus de unde vine această siguranță, în condițiile în care în Baia nu s-a realizat vreun sondaj de opinie serios. Să nu uităm că doamna Marinescu este soție de preot și că nu ezită să amintească acest lucru ori de câte ori are ocazia.

Dar, orice venituri are Liliana Marinescu (este consilier județean aleasă pe listele PRO România și angajată a mai multor firme de contabilitate și consultanță), oricât ar câștiga și preotul Marinescu din activități agricole, o cheltuială de 170-200.000 de lei pentru cumpărarea de voturi îi cam depășește posibilitățile financiare. Iar alegătorii din Baßia s-ar putea întreba dacă cineva dispus să arunce cu atâta bănet pentru cumpărarea de voturi nu are de gând, cumva, să obțină foloase necuvenite din viitoarele contracte ale primăriei, în cazul în care ar câștiga alegerile, pentru a-și acoperi paguba.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!