AcasăActualitateAfacerea cu terenuri: Doi notari din Constanţa, trimşi în judecată pentru fals...

Afacerea cu terenuri: Doi notari din Constanţa, trimşi în judecată pentru fals intelectual, alături de Răzvan Ştefanco

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

ŞTEFANCO RĂZVAN, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
– tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, 
– trei infracţiuni de fals în declaraţii (trei fapte), 
– fals material în înscrisuri oficiale, 
– uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale), 
– participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, 
– participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, 
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, 
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, 
– uz de fals, 

GHEORGHE SILVIEA, în stare de arest preventiv, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracţiuni: 
– tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi 
– mărturie mincinoasă, 

DONE MARIA şi GHEORGHE DOINA, ambele în calitate de notar public, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2008, inculpatul Ştefanco Răzvan a formulat la Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Constanţa trei cereri prin care a solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul a două persoane, decedate, care au fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa. Având în vedere că aceste extrase au fost eliberate pe numele tatălui său şi pentru a putea face personal demersuri pentru a obţine acele terenuri, la data de 10 august 2009, Ştefanco Răzvan a falsificat o procură specială, aparent autentificată la un notariat public, în baza căreia a obţinut dreptul de a-l reprezenta pe tatăl său.

În continuare, pentru a obţine înscrisuri din care să rezulte, în mod eronat, că există o legătură de rudenie cu proprietarii terenurilor şi că, implicit, îi poate moşteni, pe baza unor înscrisuri false (certificate de deces şi procură specială), inculpatul Ştefanco Răzvan a obţinut două certificate de moştenitor emise în fals, în numele tatălui său, de notarul public Done Maria, care a fost în eroare cu privire la informaţiile declarate de inculpat. În cadrul acestei proceduri succesorale, inculpata Gheorghe Silviea a dat declaraţii mincinoase în faţa notarului public, pentru a-l susţine pe Ştefanco Răzvan.

Având la dispoziţie aceste înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Ştefanco Răzvan a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri.

În plus, la data de 26 august 2011, Ştefanco Răzvan a cedat inculpatei Gheorghe Silviea jumătate din pretinsele sale drepturi succesorale şi, pe cale de consecinţă, inculpata a solicitat introducerea sa ca reclamant în procesele de revendicare.

Unul dintre cele trei procese de revendicare a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin respingerea cererii lui Ştefanco Răzvan, celelalte două fiind în continuare pe rolul instanţelor.
În cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Done Maria şi Gheorghe Doina, ambele în calitate de notar public, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor. De altfel, aceste înscrisuri au fost folosite de Ştefanco Răzvan în împrejurările descrise mai sus.

Prin prezentul rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului Ştefanco Romică, tatăl lui Ştefanco Răzvan, întrucât, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, s-a stabilit că acesta nu a avut nicio contribuţie în încercarea fiului său de a obţine, în mod fraudulos, terenurile respective.

Terenurile revendicate de inculpaţii Ştefanco Răzvan şi Gheorghe Silviea au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice.
Consiliile Locale ale localităţilor Mangalia, Eforie şi Agigea, prin Primar, au comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză împotriva inculpaţilor. 

La data de 16 februarie 2013, Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaților Ștefanco Răzvan și Gheorghe Silviea.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanta.