AcasăActualitateAdministraţia Canalelor Navigabile S.A anunță stadiul lucrărilor la porturile Luminița și Ovidiu

Administraţia Canalelor Navigabile S.A anunță stadiul lucrărilor la porturile Luminița și Ovidiu

Directorul Administrației Canalelor Navigabile, Florin Goidea, a prezentat astăzi, 22 noiembrie 2023, stadiul lucrărilor la două proiecte cu finanțare europeană care prevăd modernizarea și extinderea porturilor Ovidiu și Luminița.

Este vorba despre creșterea capacității de operare a mărfurilor, după ce s-a înregistrat o creștere a traficului.

„Cele două proiecte sunt extrem se importante pentru porturile navigabile. Se va efectua reabilitarea Portului Ovidiu, iar pe malul stâng se va construi un port nou cu câteva dane. În ceea ce privește Portul Luminița, este vorba despre un proiect mai mare. Este nevoie de astfel de investiții. Portul Constanța este extrem de tranzitat, mai ales în contextul războiului din Ucraina, traficul a crescut cu 27%. De aceea, investițiile în ceea ce privește canalul sunt foarte importante. Mai avem și canalul Dunăre – București, un proiect de peste 5 miliarde de euro, la care nu am renunțat și pe care îl vom relua. Este cel mai vechi proiect, de pe vremea lui Carol I, atunci a fost gândit. Acum lucrăm la acte și la studii de fezabilitate. Dunărea, Canalul și Portul Constanța, sunt vitale pentru țara noastră.”, a declarat Florin Goidea.

La conferința de presă a fost prezent și prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa.

”Atitudinea pe care domnul Goidea a avut-o ca director al Portului Constanța se menține cu aceeași transparență, deschidere și responsabilitate în ceea ce înseamnă folosirea banului public. Este o atitudine corectă și trebuie să pornim de la astfel de atitudini pentru a putea construi mai departe. Cele două proiecte sunt foarte importante din mai multe motive. Vorbim de îmbunătățirea infrastructurii, consolidarea malurilor, retehnologizării ale infrastructurii sau creșterea capacității portuare, ceea ce va îmbunătății calitatea serviciilor și a traficului pe Canalul Dunăre-Marea Neagră.”, a declarat Coșa.

Cele două proiecte au fost prezentat de către directorul Departamentului Proiecte Europene din cadrul ACN, Moren Abdurafi.

  •   Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. are în derulare în această perioada proiectul “Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Ovidiu”, Cod SMIS 2014+136468.

Proiectul presupune modernizarea și reabilitarea construcțiilor de acostare existente pe malul drept al Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari prin realizarea de facilități necesare desfășurării activității specifice, dar și realizarea unui port nou pe malul stâng pentru mărirea capacității de operare a mărfurilor care va oferi facilități pentru acostare și efectuare de operațiuni în port în condiții de siguranță și securitate și furnizarea de utilități.

Pe malul drept sunt în curs de execuție rețeaua de alimentare cu apă a portului (30%), reabilitare canal tehnologic  din lungul cheului  de greutate (50%), reabilitare accesorii cheu (50%). De asemenea, se lucrează la sistematizarea platformelor existente în vederea betonării  acestora (10%).

Pe malul stâng sunt în curs de execuție: construcție cheu nou din planșe (70%), alimentare cu apă (85%), terasamente la platforme (80%).

Valoarea totală a proiectului este de 83.849.525,02 lei din care contribuția nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 43.466.706,85 lei.

Menţionăm că proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale și porturi.

  • Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. are în derulare în această perioada proiectul “Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Luminița”, Cod SMIS 2014+136964.

    Obiectivul general al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate pe căile navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea și extinderea capacității de operare în portul Luminița în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri.

    La această dată în cadrul proiectului se execută lucrări la rețeaua de alimentare cu apă a portului (50%), rețeaua de canalizare a portului (20%), conducta de refulare (80%), lucrări de împrejmuire a incintei portuare (20%) iar în vederea realizării cheului tip estacadă șantierul a inceput aprovizionarea cu tubulatura pentru coloanele forate și armătura pentru carcasele aferente coloanelor forate.

    Valoarea totală a proiectului este de 119.556.257,76 lei din care contribuția nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 67.544.975,47 lei.

    Menţionăm că proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale și porturi.