AcasăActualitateVodafone tulbură sănătatea localnicilor din Lazu

Vodafone tulbură sănătatea localnicilor din Lazu

Peste 20 de familii rezidente în Lazu, comuna Agigea, judeţul Constanţa, reclamă faptul că Vodafone România a amplasat o antenă GSM chiar în centrul localităţii, fără să solicite în prealabil acordul localnicilor.

Reclamanţii se tem că radiaţiile electromagnetice vor avea efecte nefaste asupra sănătăţii lor şi că apariţia antenei metalice de peste 30 de metri înălţime, urâţeşte zona, dar mai ales conduce la devalorizarea proprietăţilor imobiliare de aici.

Scandalul din Lazu a început în urmă cu zece zile, când o echipă de muncitori în construcţii a împrejmuit un perimetru din curtea unui localnic. În doar câteva zile, în centrul geometric al localităţii răsărea o structură metalică înaltă de peste 30 de metri, dotată, în partea superioară, cu mai multe dispozitive de modulare a semnalului GSM.

În graba lor, constructorii nu au apucat să mai afişeze un panou de obiectiv, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie de construcţii, motiv pentru care „vecinii” au colportat zvonul că ar fi vorba de o instalaţie eoliană de dimensiuni reduse, folosită pentru măsurarea intensităţii vântului din zonă.

Din păcate, zvonurile nu s-au adeverit, constructorii lăsând în urmă o ditamai antenă GSM, ale cărei unde electromagnetice bat în curţile verzi, în care se joacă odraslele localnicilor.

Gheorghe Bâzâitu spune că a fost primul proprietar care s-a mutat în zona D a localităţii Lazu, în anul 2003, şi că, dacă ar fi ştiut că peste câţiva ani aici va răsări o antenă GSM, şi-ar fi făcut alte planuri.

În aceeaşi situaţie se află şi Laurenţiu Dorneanu, care acum opt ani s-a decis să scape de praful din Constanţa şi să se stabilească la Lazu.

Mai revoltat, Anghel Beiu spune că proprietatea lui s-a devalorizat subit în momentul în care a fost amplasată antena, pentru că, indiferent de datele ştiinţifice, marea majoritate a românilor cred că acestea au un potenţial cancerigen.

Nu au acceptul nostru, deşi era firesc să ni-l ceară. Cei de la armată, care lucrează sub antene, primesc sporuri pentru radiaţii, la fel şi angajaţii instituţiilor publice în preajma cărora se găsesc instalaţii de acest gen”, spune Petru Nelimceanu, un alt localnic revoltat.

Constantin Strâmbeanu pune punctul pe i: „Lazu este o zonă rezidenţială, pe care cu toţii am construit-o. Mi-e greu să cred că Vodafone şi-ar fi permis să instaleze o antenă în mijlocul zonelor Boreal, Tomis Plus sau Del Sole.

Dintr-un minim respect faţă de noi, puteau să-şi pună antena la marginea localităţii, lângă cimitir (în partea vestică – n.r.) sau lângă şosea (DN 39 – n.r.)”.

Nepoţii mei se joacă sub antena din curtea vecină

Revoltaţii au cerut explicaţii şi de la familia Omer, pe proprietatea căreia a răsărit antena.

Omer Omer spune că a vândut terenul către Vodafone, iar compania nu i-a adus la cunoştinţă intenţiile sale, însă pe de altă parte ne-a prezentat un pliant editat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Telecomunicaţiilor, în care se arată că antenele GSM nu au impact negativ asupra sănătăţii umane, ceea ce ne face să avem dubii asupra sincerităţii sale.

Ca o confirmare a faptului că Vodafone a vizat în mod direct centrul localităţii, Şelebgean Pechir ne-a declarat că, în urmă cu doi ani, a primit şi el o ofertă de la un reprezentant al marii companii de telefonie, de a încheia un contract de superficie în valoare de 200 de euro pe lună, pentru o parte din curtea sa, aflată vizavi de actualul amplasament al antenei.

Bărbatul a refuzat propunerea, pe motiv că are nepoţi care mai vin în vizită şi pe care n-ar vrea să-i expună unui risc potenţial de iradiere.

Motivaţia sa nu a contat câtuşi de puţin pentru Vodafone, ca dovadă că, acum, nepoţii se joacă sub antena din curtea vecină.

Reclamanţii spun că se vor constitui într-un grup fără personalitate juridică, pentru a protesta împotriva deciziei Vodafone şi pentru a obţine daune-interese de la o companie care se gândeşte doar la profitul ei, nu şi la interesele, imobiliare şi de sănătate, cât se poate de legitime, ale localnicilor.

Purtătoarea de cuvânt a Vodafone Romania, Dina Cernahoschi, s-a angajat verbal să ne remită un punct de vedere în scris, însă acesta nu a sosit până la ora închiderii ediţiei, urmând să-l prezentăm public atunci când va exista şi dacă va exista!