Vergil Chițac, pe scena Teatrului de Stat Constanța, la deschiderea Festivalului-Concurs DbutanT

Luni, 19 octombrie, la ora 18:00, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe au deschis oficial cea de-a V-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT.

Festivalul este un eveniment anual de referință la nivel național, organizat de către Teatrul ”Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântul Gheorghe și se bucură de foarte mult succes.

Pentru prima dată, festivalul se desfășoară la Constanța, într-o coproducție între Teatrul de Stat Constanța și Teatrul ”Andrei Mureșanu”.

Alături de oameni de cultură din lumea teatrală, la eveniment a fost prezent și Vergil Chițac, în calitate de primar al municpiului Constanța.

Festivalul este unul extrem de important pentru lumea teatrală românească și și-a găsit foarte repede locul în peisajul teatral românesc prin unicitatea sa. Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a venit cu acest concept de festival care să lanseze tineri debutanți în diverse profesii legate de domeniul teatral. În fiecare an acest festival s-a organizat la Sfântul Gheorghe, am avut onoarea să fac parte din juriu, în urmă cu trei ani. Anul acesta Teatrul ”Andrei Mureșanu” a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, nu a obținut finanțarea de care a avut nevoie pentru a organiza această ediție și a fost în pragul anulării festivalului. Având șansa să economisim o parte din banii din bugetul de anul acesta, pentru că festivalul Miturile Cetății nu a mai avut loc, i-am propus Anei Maria Popa, managerul TAM, să facem o coproducție a acestui eveniment, pentru a nu-l lăsa să moară. Mi s-a părut extrem de important. Ana a fost de acord și așa am ajuns să organizăm împreună Festivalul DbutanT, ediția a V-a.”, a declarat Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța.

Festivalul-Concurs DbutanT se va desfășura în perioada 19 – 25 octombrie și va premia actorul ca personalitate complexă și polivalentă și va avea un nou concept. Din cele 27 spectacole înscrise, echipa de selecție a desemnat opt spectacole, în care joacă actori ce vor intra în concurs.

Regizor de teatru şi film, actor şi profesor, Gelu Colceag este unul din membrii juriului la această ediție.

Acest festival este ca o plană care se chinuie să rămână în viață, printre dărâmături. Și totuși nu a vrut să moară, și totuși a vrut să existe. Acesta este meritul Anei și al lui Erwin, care ne dau un exemplu tuturor celor care mai conducem câte o instituție de cultură, să nu renunțăm, indiferent de vremuri. (…) Acest festival este o dovadă că se poate și că așa trebuie procedat ca să putem merge mai departe. De câtva timp auzim din nou de Teatrul din Constanța. În ultimii 15 ani, mișcarea teatrală din România a știut mai puține lucruri despre Constanța și acum din nou se știe, ceea ce este foarte bine, e minunat. Efortul lor de a colabora, de a coopera într-o perioadă în care este mare nevoie de colaborare este meritoriu, lăudabil și eu le mulțumesc!”, a spus Gelu Colgeac.

Prezent la deschiderea celei de-a V-a ediție a Festivalul-Concurs DbutanT, Vergil Chițac, primarul ales al municipiul Constanța, a vorbit despre importanța vieții culturale în orașul nostru.

Este prima mea ieșire publică după ce am fost ales primar. (…) Am să vă spun câteva cuvinte din două perspective. Din perspectiva de primar ales sunt extrem de conștient că valorile, reperele, simbolurile culturale țin comunitatea noastă laolaltă, coezivă. Cred că este ceea ce lipsește acum Constanței. (…) Veți avea în mine un sprijinitor necondiționat. Se va face o strategie culturală a Constanței. Avem în vedere o casă Ovidius, revista Tomis trebuie să o revitalizăm, vom dezvolta și cultura de securitate, care este o ramură a culturii, având în vedere proximitatea noastră, aici, la Marea Neagră. Vom acționa pe toate direcțiile acestea și vom sprijini și teatrul. (…) Cum spunea Schopenhauer, ”singurul lucru veșnic e schimbarea”. Eu cred că și teatrul, și arta se vor schimba. În momentul de față creierul nostru procesează un miliard de biți pe secundă, cel mai performant calculator procesează un milion de biți. La orizont, în 2040 ele vor fi egale. Ce se va întâmpla după? Vor prelua calculatoarele comanda? Cum va arăta lumea asta în 2040, care nu este departe? Cred că teatrul, cultura, arta vor trebui să se schimbe. Doresc să vă felicit pentru organizare și cooperare.”, a transmis Vergil Chițac în primul său discurs, în calitate de primar al municipiului Constanța.

Anul acesta, juriul festivalului este format din directori de teatre și regizori importanți, astfel încât toți actorii aflați în competiție să fie remarcați de potențiali angajatori: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic București), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Ștefănescu (coregraf, director Centrul Național al Dansului București).

Toți membrii juriului vor susține masterclass-uri online, în cadrul festivalului.

Programul difuzărilor online, pe paginile Facebook ale Teatrului de Stat Constanța și Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe:

Luni, 19 octombrie, ora 16:00:

Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, coordonator Lector universitar doctor Ioana Barbu, producător UNATC București

Luni, 19 octombrie, ora 19:00:

O viață normală” de Norbert Boda, regia Norbert Boda – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Marți, 20 octombrie, ora 16:00:

Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Marți, 20 octombrie, ora 19:00:

Povești corecte politic de speriat copiii” după James Finn Garner, regia Andrea Gavriliu – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB, Cluj-Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 16:00:

(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 19:00:

Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie, ora 16:00:

A fost odată în ’46” după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Joi, 22 octombrie, ora 19:00:

Săraci”, adaptare de Rareș Budileanu după Lucy Thurber, regia Rareș Budileanu, producător Asociația Incubator Treishpe și Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult