AcasăSpecialTVA, după 1 iulie: la producători, preţuri cu 5-7% mai mari, în...

TVA, după 1 iulie: la producători, preţuri cu 5-7% mai mari, în magazine, o enigmă. PLUS – vezi cu cât se scumpesc ţigările şi benzina

Producătorii autohtoni şi-au făcut calculele: de la ei, marfa va pleca cu 5-7% în plus la preţ după majorarea TVA. Niciunul nu garantează însă că la raft produsele nu se vor mai scumpi cu câteva procente

De la 1 iulie, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, românii vor plăti mai mult pentru tot, indiferent că este vorba de alimente, produse electrocasnice sau carburanţi, cu excepţia medicamentelor, cărţilor şi a serviciilor turistice.

La lapte şi produse lactate, lucrurile sunt clare din punctul de vedere al procesatorilor. „Laptele şi produsele lactate pleacă cu 6% în plus, ceea ce nu e egal cu preţul de la raft, pentru că nu ştim cum vor juca retailerii, care pot pune în cârca noastră un preţ mai mare. Nu ar fi prima oară”, a declarat pentru Gândul Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Cum puterea de cumpărare a românilor va fi afectată de scumpirile în lanţ, este clar că toate fabricile de produse lactate vor înregistra vânzări mai mici. Cineva va avea totuşi de câştigat, în ciuda majorării TVA, spune Blănaru, arătând spre laptele şi brânzeturile din import, mai ieftine decât cele autohtone. Faptul că Taxa pe Valoarea Adăugată creşte cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, nu înseamnă că românii vor plăti cu 5% în plus, pentru că această creştere nu se adaugă la preţul de acum. De exemplu, pentru un produs care costă 100 de lei fără TVA, preţul final era de 119 lei până acum, respectiv 124 de lei de la 1 iulie. Un calcul simplu arată că plusul este de doar 4,2%.

Procesatorii de carne nu absorb scumpirea

Aceeaşi situaţie şi în cazul procesatorilor de carne, care vorbesc numai de preţurile de la poarta fabricii. „Impactul este clar, toţi producătorii de carne de pui vor pune automat 5% la TVA, nimeni nu poate să preia această creştere”, ne explică Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România. La fel şi în cazul cărnii de porc, dacă nu se mai adaugă şi influenţa cursului de schimb care a crescut cu 3,25% în ultimele zile, din momentul în care Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea cu 15% a pensiilor. „În mod normal, carnea de porc va suporta creşterea de preţ de la un TVA de 19% la 24%. Deocamdată nu adăugăm şi deprecierea leului, pentru că toată lumea speră într-o revenire a monedei naţionale odată cu venirea tranşei de la FMI”, a declarat pentru Gândul Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii. În cazul în care banii din împrumutul extern vor întârzia, românii vor mai plăti în plus la fiecare kilogram de carne de porc şi din cauza unui curs de schimb mai mare, ţinând cont de faptul că aproximativ 50% din cantitatea consumată pe piaţă provine din ţări ale UE. Concluzia este clară: toată lumea se aşteaptă la vânzări mai mici şi la profituri şi mai reduse, după un an în care câştigurile au devenit simbolice în industria cărnii.

 

    advertisement

 

Creşte evaziunea cu legume şi fructe

Nu în ultimul rând, şi legumele şi fructele vor costa cu 5-7% în plus, ne spune Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar. „Automat, majorarea TVA va duce, pe de-o parte, la o creştere a preţurilor la legume şi fructe într-o spirală inflaţionistă, iar pe de altă parte, va încuraja evaziunea fiscală, mai ales că 75% din cantitatea de pe piaţă provine din import”, explică Dorobanţu.
De joi, mai mult va costa şi pachetul de ţigări, după majorarea TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale, a declarat directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, citată de Mediafax. Creşterea va fi astfel de un leu pe pachet, în medie, iar cel mai ieftin pachet de ţigări comercializat pe piaţa românească va ajunge la 9,9 lei. Spre comparaţie, în Moldova, cel mai ieftin pachet de ţigări costă echivalentul unui leu românesc. Efectele negative nu vor întârzia să apară, spune Gilda Lazăr, care se aşteaptă la o reizbucnire a contrabandei.
Preţuri mai mari au calculat şi companiile petroliere. Rompetrol Downstream, de exemplu, a anunţat creşteri cu 5,1% – 5,8% ale preţurilor, respectiv între 25 şi 28 de bani pe litru în plus faţă de miercuri, în funcţie de sortiment.

Sunt însă şi retaileri care au decis să nu scumpească produsele de la 1 iulie, cum este cazul Ikea, care a anunţat că va absorbi toate costurile legate de creşterea TVA.

fdfdf