AcasăSpecialTUSAC A PUS MÂNA PE TERMOFICAREA MANGALIEI

TUSAC A PUS MÂNA PE TERMOFICAREA MANGALIEI

La începutul acestui an, Tusac a făcut pasul decisiv, punând în sfârşit mâna pe termoficarea Mangaliei. Un SRL cu rezultate obscure a cumpărat de la Rompetrol şi Rominserv pachetul comun de 66,667% din acţiunile SC Rominservices Therm SA, companie ce deţine beneficiul contractului de concesiune a serviciului public de termoficare din Mangalia. Firmuliţa se ocupă şi de administrarea SC Village Tour SRL, societatea fondată de Tusac şi Nae Negrea, în anul 2001, care suge şi în prezent bani cu nemiluita din bugetul local pentru asfaltări mai mult închipuite decât reale.

Modificările din Registrul Comeţului

Pe 27 ianuarie a.c., Rominservices Therm SA a raportat la Registrul Comerţului o serie de modificări survenite în privinţa acţionarilor şi a consiliului de administraţie. Rompetrol SA şi Rominserv SA, companii ce deţineau împreună 66,667% din acţiuni, au ieşit din firmă, cesionându-şi participaţia către C&C Wealth Management SRL. Restul acţiunilor se distribuie între Consiliul Local Mangalia (12,222%) şi SC Intertherm SRL (21,111%) – firmă deţinută de omul de afaceri Gheorghe Verioti. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică de nici una dintre părţi, însă ar trebui să fie una extrem de consistentă, având în vedere faptul că Rominservices Therm SA are 34 de puncte de lucru, 118 salariaţi şi aproape 700 de clienţi. Compania are o cifră de afaceri între 5 şi 7 milioane de euro pe an şi un profit brut de aproape 5 milioane de lei noi, în 2009. Pe de altă parte, deşi C&C a dobândit toate beneficiile calităţii de acţionar majoritar, întregul pachet formează obiectul unui gaj înscris la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare şi instituit până la plata integrală a preţului secret al cesiunii (aşadar, noul „patron” a achitat doar o parte din preţul acţiunilor).

Noul acţionar şi-a impus oamenii în Consiliul de Administraţie: Nikitas Adrian Simion (26 de ani), ca preşedinte/director general, şi Marius Zăgăneanu (33 de ani), ca membru. Al treilea administrator la Rominservices Therm SA, desemnat cu zece zile înainte, pe 17 ianuarie 2011, la propunerea Consiliului Local Mangalia, rămâne Lucian Faliboga (34 de ani).

Istoria mediocră a noului proprietar

C&C Welth Management SRL este o firmuliţă fondată în 2005. Potrivit raportărilor pentru anul 2009, bogăţia firmei se constituie din capitalul social de 500 de lei, activele imobilizate de 15.233 de lei, stocuri de materiale, lichidităţi şi disponibil în conturi bancare de 8.921 de lei. Datoriile acumulate se situează la 34.390 de lei, depăşind întreaga „bogăţie”. Nici rezultatele exerciţiilor financiare nu depăşesc această condiţie mediocră relevată de indicatorii anterior prezentaţi. Astfel, în 2005 şi 2006, C&C a lucrat pe pierdere, în 2007 a realizat un profit net de 21.409 lei, în 2008 a intrat din nou în gaură, iar în 2009 a revenit pe plus, ajungând la 17.522 de lei. În tot acest interval, firma nu a avut nici măcar un singur salariat. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, C&C este deţinută în calitate de asociat unic de Cătălin Ciupercă, un tânăr de 33 de ani, născut în Tulcea, stabilit în prezent în Constanţa. Patronul Ciupercă este licenţiat în ştiinţe economice la Universitatea Ovidius din Constanţa (1999). După debutul în marketing&vânzări la Freedom Star Holding SRL, Ciupercă a făcut carieră în sistemul bancar, la Transilvania, Daewoo şi Raiffeisen, fiind pe rând funcţionar bancar, coordonator de agenţie, director de sucursală şi manager regional pe zona Sud-Est (4 judeţe). O scurtă perioadă de timp (iunie 2003 – august 2004), a dat start-up-ul la BT Mangalia. Datorită faptului că se ocupă de administrarea conturilor bancare ale unor corporaţii, Ciupercă nu are timpul necesar pentru a-şi administra propria afacere. Ca atare, în firma sa, patronul Ciupercă este doar un simplu cenzor, în vreme ce atributul administrării îi revine lui Marius Zăgăneanu – al doilea administrator numit de C&C la SC Rominservices Therm SA Mangalia. Zăgăneanu a pornit şi el de jos, ca lucrător comercial, contabil primar, tehnoredactor la Cuget Liber, electrician la CNAPMC, şef de tură la o firmă italiană, membru în AGA de la SC Petromin SA şi şef serviciu la CNAPMC. Petrominul şi Administraţia Porturilor sunt instituţii politizate, unde accesul lui Zăgăneanu a fost facilitat de apartenenţa la Partidul Naţional Liberal, gruparea Cupşa-Teliceanu.

Gestionarea bogăţiei… altora

Alura corporatistă a lui Ciupercă se simte chiar şi în denumirea pe care a ales-o pentru firma sa, C&C Wealth Management SRL. „Wealth Management” înseamnă în traducere liberă „gestionarea bogăţiei”, însă dincolo de înţelesul comun sintagma desemnează o gamă de servicii de consultanţă pentru investiţii şi, totodată, una din cele mai noi discipline în ştiinţele economice. La baza acestei discipline stau practicile marilor firme americane Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Merrill Lynch, de a oferi servicii de planificare financiară, de administrare a investiţiilor de portofoliu (achiziţii de acţiuni, operaţiuni bursiere etc.), consultanţă juridică şi fiscală, în mod distinct şi confidenţial clienţilor cu plasamente mai mari de 10 milioane de dolari. În toate aceste operaţiuni, marile firme protejează anonimatul clienţilor, deşi s-ar putea spune şi invers, anume că marii rechini îşi protejează identitatea în operaţiunile de portofoliu, la umbra unor firme specializate în „wealth management”. Referitor la particula „C&C”, aceasta este cel puţin bizară, pentru o firmă cu asociat unic.

Legăturile cu Tusac

Datele fiscale arată că C&C nu deţinea resurse proprii de a cumpăra ditai compania de termoficare, iar denumirea firmei şi mediul profesional din care provine asociatul unic arată că în spatele tranzacţiei s-ar putea afla un alt rechin. Cert este că între C&C şi primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, există raporturi ca de la firma de „wealth management” la „rechin”, deja consacrate, iar acestea dau seama în parte de schimbările bizare din termoficarea Mangaliei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, C&C este administratorul SC Village Tour SRL, societate fondată în anul 2001 de Claudiu Tusac şi Nae Negrea. Tusac s-a retras din această firmă în anul 2004, când a decis să intre în politică, însă o multitudine de împrejurări ar fi de un absurd cumplit dacă n-ar exista presupunerea că retragerea a fost absolut formală. Astfel, Tusac locuieşte încă în clădirea din Campingul Zodiac de la Jupiter proprietatea Village Tour; soţia sa Monica Grosu deţine patru societăţi comerciale ce-şi au sediul pe proprietatea Village Tour de la Jupiter; una din firmele soţiei derulează un proiect rezidenţial în parcul Afrodita din Olimp, pe un teren proprietatea Village Tour; Campingul poartă în continuare denumirea de „Club Elodie”, după numele fiicei soţilor Tusac-Grosu; Monica Grosu a fost director de turism la Village Tour, încă mulţi ani după ce Tusac şi-a vândut părţile sociale către firma anonimă Mersina Investments LLC; Monica Grosu a fost împuternicită de Mersina Investments să o reprezinte în cadrul SC Village Tour SRL, după ce Tusac ieşise din firmă; Mersina Investments i-a cesionat Monicăi Grosu cu titlu gratuit părţile sociale de la Thalaso House SRL, deşi anterior le cumpărase cu 40.000 USD de la Tusac; După ce a ajuns primar al Mangaliei, Tusac s-a îngrijit ca ADPP Mangalia, serviciu public aflat în subordinea sa, să reia execuţia unui contract de lucrări cu Village Tour, prin conciliere directă, înainte ca instanţa de judecată să dispună anularea adresei de reziliere; contractul a fost modificat în privinţa tarifelor, duratei şi tipurilor de lucrări; în 2009, Primăria lui Tusac a plătit peste 47 de miliarde de lei vechi la Village Tour pentru peticirea drumurilor. Tusac nu a infirmat niciodată acuzaţiile că retragerea sa din Village Tour a fost una pur formală şi că ar fi, în continuare, beneficiarul real al actelor comerciale, inclusiv cu Primăria Mangaliei, efectuate de firma din camping. Evidenţele sunt prea izbitoare şi arhicunoscute de toată lumea, ca primarul Mangaliei să-şi mai bată capul cu salvarea aparenţelor.

Copilul teribil de la reciclare

Să mai spunem că directorul general numit de noul acţionar majoritar la Rominservices Therm SA, Nikitas Adrian Simion, de 26 de ani, provine din domeniul materialelor reciclabile, fiind directorul firmei Ecoplast Industries Group SRL Constanţa. Al treilea administrator, Lucian Faliboga, reprezintă Consiliul Local Mangalia, acesta fiind totodată consilierul personal al primarului Tusac. Intertherm SRL, firma lui Gheorghe Verioti – despre care Tusac a sugerat în presă că ar constitui acoperirea sub care fostul primar Zanfir Iorguş ar deţine acţiuni la compania locală de termoficare – nu participă prin nici un reprezentant la administrarea Rominservices Therm SA.

Va urma!