AcasăActualitateTudorel Calapod, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Tudorel Calapod, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Fostul primar al oraşului Năvodari Tudorel Calapod a fost condamnat, joi, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, după ce ar fi acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea unui depozit de deşeuri.

Alături de Calapod, în acelaşi dosar au fost judecaţi Vincentelli Roberto şi Manuela Ştefania Marinescu, reprezentanţii SC Ecological Center S.A. Năvodari, firma care urma să realizeze respectivul depozit, iar cei doi au fost achitaţi, urmând să plătească o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei fiecare.

De asemenea, magistraţii Tribunalului Constanţa au hotărât desfiinţarea certificatului de urbanism nr 718 din 20 decembrie 2007, înregistrat la Primăria Năvodari, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea depozitului de deşeuri.

Sentinţa Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanţa.

Tudorel Calapod a fost primar al oraşului Năvodari între 2004 şi 2008.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus în septembrie 2011 trimiterea în judecată a celor trei persoane. Anchetatorii stabiliseră că în perioada 2004 – 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu.

Astfel, societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari.

Procurorii au constatat că Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română, şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri.

De asemenea, Roberto Vincenteli a fost acuzat că la data de 18 noiembrie 2010 a oferit un beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 euro/lunar pe o perioada nedefinită, prin intermediul unei firme străine, primarului în funcţie din Năvodari, pentru a-l determina să nu-şi îndeplinească în mod corect atribuţiunile de serviciu, adică să elibereze ilegal autorizaţia de construcţie şi să organizeze un control formal al gestiunii deşeurilor, promisiunea de mituire nefiind acceptată de primar.

Totodată, Manuela Ştefania Marinescu, administratorul firmei respective, a folosit în faţa Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului şi a instanţelor judecătoreşti certificatele de urbanism nr.715/2004 şi nr.719/2007, care cuprindeau menţiuni nereale, aşa încât pe baza unor documente false au obţinut acordul de mediu nr.3/2008 şi mai multe sentinţe judecătoreşti favorabile, prin inducerea în eroare a magistratului.