AcasăActualitateTrei tineri din Constanţa sunt cercetaţi de ofiţerii serviciului de combatere a...

Trei tineri din Constanţa sunt cercetaţi de ofiţerii serviciului de combatere a criminalităţii informatice

La data de 06.08.2012, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, sub supravegherea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, au finalizat activităţile de cercetare penală faţă de trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 26 ani, din Constanţa.

Cei în cauză au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 25 din Legea 365/2002, accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate , faptă prevăzută şi pedepsită de art.42, alin. 1 din Legea 161/2003, precum şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă prevăzută de art. 279 alin.1 din Cod Penal.

În fapt, la data de 12.03.2009, organele de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia au fost sesizate de către un cetăţean că la un ATM situat pe raza municipiului Medgidia este montat un dispozitiv artizanal pe fanta de introducere a cardului în bancomat.

Cu ocazia cercetărilor efectuate la ATM–ul respectiv au fost identificate o baghetă care conţinea un telefon mobil, precum şi un dispozitiv artizanal folosit pentru copierea datelor de pe cardurile bancare.

Întrucât competenţa de soluţionate revenea Brigăzii C.C.O. Constanţa, cercetările au fost continuate de către ofiţerii din cadrul B.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, care, în urma activităţilor specifice au reuşit identificarea suspecţilor.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor, la domiciliul unuia dintre ei a fost găsit un pistol marca WALTHER, calibrul 10X22T, aflat în stare de funcţionare şi deţinut fără forme legale, despre care cel în cauză a declarat că l-a achiziţionat de la nişte cetăţeni bulgari.

De asemenea, ca urmare a efectuării percheziţiilor informatice asupra sistemelor informatice şi a suporturilor de stocare a datelor informatice ridicate de la cei în cauză au fost găsite mai multe BIN-uri (Bank Identification Number), datele complete ale unor carduri bancare şi date de identificare ale titularilor, acestea fiind obţinute prin activităţi de tip phishing.

Cei în cauză riscă pedepse de 3 la 12 ani de închisoare.