Pentru că, în ultimele zile, câţiva candidaţi la primăriile din judeţul Constanţa şi-au axat campania electorală pe preţul apei furnizată de către SC RAJA SA, conducerea companiei a făcut o serie de precizări cu scopul de a informa oamenii, cu exactitate, despre situaţia reală.
„În ultima perioadă, persoane rău intenţionate fac afirmaţii neadevărate legate de preţul apei dar şi de calitatea acesteia. Dorim să reafirmăm încă o dată că, din punct de vedere calitativ, apa potabilă oferită de RAJA îndeplineşte toţi parametrii ceruţi de lege, iar tariful practicat se află pe locul 17 la nivel naţional, deşi RAJA livrează doar apă din subteran, cu cheltuieli foarte mari.
Înainte de toate, toţi cetăţenii trebuie să ştie că România a semnat un Tratat de Aderare la Uniunea Europeană şi că ne-am luat un angajament care trebuie respectat. Se cere clar ca apa care ajunge la consumator să îndeplinească anumite standarde de calitate iar compania noastră face, zilinic, sute de analize în laboratoare.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică recoltează probe din toate sursele noastre, pentru ca apa de la robinet să fie de cea mai bună calitate. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este epurarea apelor uzate, o condiţie clară a Uniunii Europene. Trebuie să construim staţii de epurare cu tehnologii ultramoderne pentru ca apa deversată să nu polueze mediul acvatic. Vorbim despre nişte standarde impuse de UE, pentru că trăim în Europa secolului XXI şi trebuie să ne aliniem civilizaţiei. Cei care refuză să evolueze vor fi sancţionaţi aspru de către Uniunea Europeană, cu amenzi uriaşe.
În ceea ce priveşte preţul pe care noi îl practicăm, trebuie să ştiţi că RAJA este singura companie de apă din România care nu încasează apa meteorică nici la populaţie, nici la agenţii economici. Toate celelalte companii încasează această prestaţie ceea ce înseamnă un preţ cu 9,2% mai mare decât cel practicat de RAJA.
Un metru cub de apă costă 4,46 ron iar o persoană consumă în medie, pe lună, 4 mc de apă, ceea ce înseamnă 18 lei. Practicăm un preţ mai mult decât decent în condiţiile în care oferim o apă excelentă şi investim permanent în calitate şi performaţă.”, a declarat Stroe Felix, director general al SC RAJA SA Constanţa.
Cum se reziliază contractul cu RAJA?
Rezilierea contractului cu RAJA de către o Unitate Administrativ Teriorială (UAT), adică o localitate, implică demersuri aproape imposibil de realizat.
În primul rând, respectiva localitate va trebui să returneze operatorului de apă de 2.5 ori costul investiţiilor făcute.
Se cere achitatea clauzei de răscumpărare către RAJA, adică plata tuturor investiţiilor făcute de către aceasta, precum şi o cotă parte din marja profitului nerealizat, până la data încheierii contractului asumat.
După plata investiţiilor, localitatea trebuie să asigure din fonduri proprii toate cheltuielile legate de mentenanţa şi funcţionarea sistemului, să obţină licenţă de operator pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă canalizare, să obţină avizul ANRSC pentru tariful practicat, să monitorizeze şi să asigure calitatea apei potabile conform normelor legale în vigoare.
Mai mult, va fi nevoie de realizarea de investiţii din fonduri proprii, care vor fi făcute în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, ce prevede ca până la finele lui 2018, toate localităţile să aibă sisteme de canalizare şi staţii de epurare conforme, în caz contrar riscând amenzi zilnice ce vor fi plătite din bugetele locale.
Altfel spus, într-o localitate în care RAJA a făcut investiţii de peste 35 de milioane de euro, în momentul în care se doreşte rezilierea contractului cu acest operator, trebuie plătiţi peste 80 de milioane de euro către compania de apă şi asumarea de către administraţia locală a tuturor cheltuielilor legate de sistemul de apă şi canalizare.
Practic, rezilierea unui contract cu operatorul de apă înseamnă aducerea localităţii în stare de insolvenţă şi “falimentarea” primăriei.