Regia Judeţeană de Apă Constanţa organizează miercuri 22 august, licitaţie publică pentru atribuirea contractului de „Furnizare de energie electrică”. Valoarea acordului cadru este de peste 65 de milioane de lei, urmând a se derula pe o perioadă de patru ani. La licitaţie au fost invitaţi să participe 185 de furnizori de energie electrică din România, printre care NuclearElectrica SA şi Hidroelectrica SA.
Dacă cei de la NuclearElectrica încă sunt aşteptaţi să depună oferta de preţ, Hidroelectrica a trimis deja un răspuns către RAJA prin care anunţă că nu mai are energie de vânzare şi că nu este interesată de contract.
Conform directorului SC RAJA SA, Stroe Felix , faptul că se află în imposibilitatea de a cumpăra energie direct de la producător, fiind nevoit să achiziţioneze de la intermediari, va avea repercusiuni asupra preţului apei.
Astfel, o treime din preţul metrului cub de apă furnizată reprezinţă energia electrică iar dacă aceasta va fi cumpărată de la intermediari, preţul de achiziţie va fi cu cel puţin 10 procente mai mare decât cel de la Hidroelectrica.
Motivul pentru care Hidroelectrica nu doreşte s colaboreze cu RAJA, susţine Stroe Felix, ar fi acela că regia nu vinde mai departe energia ci o foloseşte pentru consum propriu. Deşi primul ministru Victor Ponta a anunţat că a reziliat contractele „băieţilor deştepţi ” cu compania de furnizare a energiei electrice, Hidroelectrica susţine că stocul s-a epuizat.
Directorul RAJA spune că în următorii trei ani, regia va avea capacitatea să-şi producă singură energia de care are nevoie, lucrările în acest sens fiind deja demarate.
Dealtfel Stroe Felix a mai anunţat că RAJA urmează să se extindă în Republica Moldova, unde va avea în derulare trei proiecte majore, iar în următoarea perioadă compania va încerca să încheie contracte de parteneriat public-privat cu Albania şi Bulgaria.