AcasăActualitateSorin Blejnar şi Codruţ Marta, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus...

Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului: peste 21,3 milioane lei

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Blejnar Sorin, 41 de ani şi Marta Codruţ Alexandru, 38 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală,  prev. de art.7 rap. la art. 2 lit.b pct.16 din Legea nr.39/2003 şi art.26 rap. la art.9 lit c din Legea nr.241/2005.

În fapt, se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili. 

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piața internă.

În mod concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor,  urmând  a fi livrată intracomunitar în Polonia.

În realitate, combustibilul era revândut prin stațiile de distribuție de carburanți sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul României.

Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către învinuiţii Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel,  din cadrul DJAOV Braşov.

În  sarcina învinuiţilor Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin se reţine că au  acordat sprijin  grupului infracțional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi  au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării,  care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentând TVA şi accize.